Jaglany krem z pomidorów i awokado

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

20g Olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki stołowe
80g Cebula 1 średni sztuka
50g Por, obrany
10g Czosnek duży 2 ząbki
4g Pieprz czarny 4 szczypty
800g Pomidory w puszce 2 puszki
Sól himalajska, różowa
2g Kurkuma 2 szczypty
1,5g Curry 1/2 łyżeczki
5g Imbir, korzeń
500ml Woda ciepła
Oregano
50g Kasza jaglana, sucha 1/2 woreczka
140g Awokado 1 sztuka
40g Mleczko kokosowe 4 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

53
Energia
1,3g
Białko
5,6g
Węgl.
3g
Tłuszcze
0,6g
Błonnik

Jaglany krem z pomidorów i awokado

Kuchnia:

    Gęsty, pożywny krem pomidorowy, który w swoim wnętrzu skrywa kaszę jaglaną. Aromat i dość pikantny smak zawdzięcza dodatkowi imbiru i czosnku, a kremową konsystencje zapewnia skąpane w zupie awokado. Smacznego! :)

    • 50 minut
    • Porcje 4
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: W garnku rozgrzej olej rzepakowy, następnie dodaj posiekaną w piórka cebulę z porem i pieprz i podsmaż krótką chwilkę, stale mieszając.

    KROK 2: Dodaj posiekany w plasterki czosnek, po chwili dodaj pomidory i 1/2 litra wrzątku. Dodaj przyprawy i utarty imbir i gotuj pod przykryciem przez 10 -15 minut na średnim ogniu.

    KROK 3: W międzyczasie ugotuj uprzednio podprażoną kaszę jaglaną według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu.

    KROK 4: Ugotowaną kaszę dorzuć do garnka z z podduszonymi warzywami. Całość dobrze wymieszaj, a następnie zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi według uznania.

    KROK 5: Przelej zupę do miseczek. Na koniec danie udekoruj awokado i polej mleczkiem kokosowym.

    *1 porcja to 420g

    Smacznego!

    (Odwiedzony 5 129 razy, 1 wizyt dzisiaj)

    Ania Kowalczyk

    Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

    poprzedni
    Jesienna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem
    następny
    Naleśniki z serkiem czosnkowym, łososiem i koperkiem

    4 Comments Ukryj Komentarze

    Wszysko ok ale nie ten olej rzepakowy! I za dużo oleju zdecydowanie; to są puste kalorie i jest do tego naszprycowany glifosatem nie mowiąc o trans tluszczu.
    Jeżli ktos ma insulinooporność (a wiele ma niewiedząc o tym!!!!) to bedzie miał niezly bal…

    Nie ma wystarczających danych naukowych wskazujących na to, że rzepak jest niebezpieczny i szkodliwy. Tym samym wątpię w szkodliwość oleju rzepakowego, który w proponowanej potrawie znajduje się w ilości 2 łyżek stołowych. Jeśli zaś nie chce Pani go spożywać, olej ten można zastąpić dowolnym preferowanym przez Panią tłuszczem. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Dodaj Komentarz