Sposób przygotowania:
KROK 1: Brukselkę posiekaj na cieniutkie paseczki a cebulkę w kostkę, wszystko przełóż do miski.
KROK 2: Do brukselki wbij jajo, dodaj mąkę jaglaną, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość i odstaw na kilka minut.
KROK 3: Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Masę nabieraj łyżką i wykładaj na patelnię, formując kotlety. Każdy z nich smaż kilka minut z obu stron. Następnie odsączaj na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Wskazówki:
Jeśli nie masz mąki jaglanej, zrób ją sam. Upraż 40g kaszy jaglanej na suchej patelni a następnie zmiel na mąkę.
2 Comments Ukryj Komentarze
Czy można by użyć mąki z kaszy gryczanej ?
Jak najbardziej w tym przepisie sprawdzi się także mąka gryczana 🙂