Sposób przygotowania:
KROK 1: Daktyle przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut.
KROK 2: Do drugiej miski przełóż banana, jaja i masło orzechowe. Dodaj rozmoczone daktyle i zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. Następnie dodaj pozostałe nasiona, kaszę gryczaną, płatki i szczyptę kardamonu i dokładnie wszystko wymieszaj.
KROK 3: Gotową masę wyłóż na pergaminie, do uzyskania ok 2-3 cm grubości. Delikatnie pokrój masę na podłużne prostokąty i piecz w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez około 20 minut.
Smacznego!
6 Comments Ukryj Komentarze
czy ta kasza nie jest twarda po upieczeniu, skoro nalezy dodac suchą?
Powiedziałabym raczej, że przyjemnie chrupie przy każdym kęsie 🙂
No właśnie, zrobiłam te batony i kasza gryczana faktycznie jest twardawa. Może można by ją zmielić albo zalać wrzątkiem na kilka minut?
Hmm, proszę spróbować! Jeśli je zmielisz, będą fajne batoniki z mąką gryczaną 🙂
Czy te batony trzeba przechowywac w lodowce?
Tak, najlepiej przechowywać batony w lodówce do około tygodnia. 🙂