Sposób przygotowania:
KROK 1: W rondelku rozpuść masło z 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodaj pokrojonego w drobną kostkę selera, posiekaną dymkę, i rozgnieciony czosnek. Smaż ok. 5 minut, następnie dodaj nieugotowaną kaszę jęczmienną, tymianek, słodką paprykę i liść laurowy. Całość przemieszaj.
KROK 2: Pomidory posiekaj i dorzucić do garnka, zalej przecierem pomidorowym, bulionem warzywnym i dopraw solą i pieprzem według uznania. Całość dokładnie połącz i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 45 minut co jakiś czas mieszając. Kasza powinna wchłonąć cały płyn.
KROK 3: Gotową kaszę rozkładaj na talerze, posyp porcją rozgniecionego sera Feta i lekko skrop oliwą. Na koniec posyp świeżą bazylią.
Smacznego!
12 Comments Ukryj Komentarze
Mam takie pytanie- jak zrobić bulion? Użyć jakiegoś gotowego czy przed zabraniem się mam ugotować warzywa- jeśli tak to doprawiać to jakoś? Pozdrawiam
Zalecamy oczywiście przygotowanie bulionu samemu. Dobrze będzie, jeśli w 1L wody ugotujesz obraną wcześniej i pokrojona w mniejsze kawałki włoszczyznę. Bulion taki możesz przyprawić dowolnie, według swoich upodobań solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
Na zdjeciu wyglada jak peczak, mysle ze warto w przepisie doprecyzowac,ze chodzi o peczak a nie zwykla,drobna kasze jeczmienna,tak gwoli scislosci. Pozdrawiam
Pani Magdo, właśnie dlatego, żeby nie było niejasności już wcześniej uwzględniłam, że chodzi o kaszę pęczak 🙂 Pozdrawiam! 🙂
A jaka będzie różnica jak zrobimy ze zwykłej kaszy jęczmiennej ?
Zwykłej, czyli perłowej – nie pęczak? Pęczak jest kaszą gruboziarnistą i bardzo chłonie wodę nieco się rozklejając. Dzięki temu struktura dania będzie zagęszczona, podobna do risotto. Jeśli nie zależy Ci na tej konsystencji, jak najbardziej możesz użyć jęczmiennej perłowej 🙂
Dzisiaj zrobilam i bylo naprawde pyszne! Wszyscy zjedli w mgnieniu oka 🙂 polecam
Bardzo się cieszymy, że smakowało! Zapraszamy też do wypróbowania innych przepisów z naszego bloga. Z całą pewnością będzie równie bardzo inspirująco 🙂
Pyszna kasza, polecam jeśli ktoś się zastanawia czy spróbować 🙂 faktycznie wychodzi taka kremowa 🙂 Rodzina zjadła cały garnek i chwaliła (obawiałam się, że z powodu braku mięsa w daniu, będzie bojkot, a tu taka niespodzianka – bardzo wszystkim smakowało :))
Bardzo cieszymy się, że smakowało. Ta propozycja zbiera całe mnóstwo przychylnych komentarzy. Niezwykle miło nam je czytać 🙂 Dziękujemy 😛
Przepyszne danie warte zapamietania ? znikalo bardzo szybko z talerzy, z pewnoscia nie bedzie to.moj ostatni przepis ktory wypróbuję pozdrawiam serdecznie
Ewelina, ogromnie się cieszę, że przepis wpadł w Twoje gusta. Smacznego na kolejne gotowanie! 🙂