Sposób przygotowania:
KROK 1: Banany obierz, włóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.
KROK 2: Uprzednio uprażoną kaszę jaglaną ugotuj w dwukrotnie większej ilości wody i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Ostudź.
KROK 3: Do misy blendera przełóż wszystkie składniki i zmiksuj do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji. W razie potrzeby, możesz dodać trochę wody.
KROK 4: Przelej koktajl do wysokich szklanek. Wierzch udekoruj przesianym kakao lub posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Dwa pytania
1. Jak uprażyć kaszę?
2. Czy masło z orzechów laskowych robi się samemu (jak?), czy trzeba gdzieś je zdobyć? Ewentualnie czy można czymś zastąpić? Powiedzmy zwykłymi orzechami?
Kaszę prażymy na średnim ogniu, wrzucając ją na suchą patelnię i mieszając kilka minut do momentu aż zacznie intensywnie pachnieć. Masło z orzechów laskowych możesz zrobić sama, dokładnie miksując je w mocnym blenderze, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ewentualnie można zastąpić je klasycznym masłem orzechowym, wykonanym z orzeszków ziemnych 🙂