Sposób przygotowania:
KROK 1: Przygotuj krewetki. Mrożone krewetki włóż do miski, zalej letnią wodą i zostaw do rozmrożenia. Następnie natnij lekko nożem wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito. Opłucz i dokładnie je osusz.
KROK 2: Na patelni, na maśle podsmaż czosnek, włóż krewetki i smaż ok. minutę. Następnie zalej winem i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień do średniego, krewetki przełóż na drugą stronę i smaż koleją minutę. Dorzuć posiekaną pietruszkę i resztę masła i odstaw z ognia.
KROK 3: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zostaw do przestudzenia. Z soku z limonki, sosu sojowego, oliwy, cukru i pieprzu przygotuj dressing. Obtocz w nich usmażone krewetki.
KROK 4: Do miski wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę, ogórka i marchew oraz posiekaną cebulę. Dorzuć ugotowaną kaszę i krewetki. Wymieszaj całość, na koniec posyp świeżo posiekaną pietruszką.
Smacznego!