Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Dressing
3 łyżeczki Sok z limonki
2 łyżki Oliwa z oliwek
1 łyżka Sos sojowy
1 łyżeczka Cukier
Pieprz czarny
200g Krewetki tygrysie
1 łyżka Masło extra
2 ząbki Czosnek duży
3 łyżki Natka pietruszki, siekana
50 ml Wino białe, wytrawne
90g Quinoa, komosa ryżowa, sucha
1 średnia sztuka Marchew
1 sztuka Papryka czerwona
1 średnia sztuka Ogórek gruntowy
mała sztuka Cebula

Wart. odżywcza / 100g

321,3
Energia
21,6g
Białko
32,53g
Węgl.
11,45g
Tłuszcze
5,6g
Błonnik
Sałatka z komosą ryżową i krewetkami

Sałatka z komosą ryżową i krewetkami

Cechy:
    Kuchnia:

      W naszych propozycjach dominują przepisy wegetariańskie, dlatego czas na małą odmianę. Soczyste krewetki, pożywna komosa i kilka warzyw to świetna kompozycja na prostą i przepyszną sałatkę, idealną na jutrzejszy lunch. Do dzieła!

      • 30 minut
      • Porcje 3
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Przygotuj krewetki. Mrożone krewetki włóż do miski, zalej letnią wodą i zostaw do rozmrożenia. Następnie natnij lekko nożem wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito. Opłucz i dokładnie je osusz.

      KROK 2: Na patelni, na maśle podsmaż czosnek, włóż krewetki i smaż ok. minutę. Następnie zalej winem i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień do średniego, krewetki przełóż na drugą stronę i smaż koleją minutę. Dorzuć posiekaną pietruszkę i resztę masła i odstaw z ognia.

      KROK 3: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zostaw do przestudzenia. Z soku z limonki, sosu sojowego, oliwy, cukru i pieprzu przygotuj dressing. Obtocz w nich usmażone krewetki.

      KROK 4: Do miski wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę, ogórka i marchew oraz posiekaną cebulę. Dorzuć ugotowaną kaszę i krewetki. Wymieszaj całość, na koniec posyp świeżo posiekaną pietruszką.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 2 800 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Marchewkowy krem z curry i kaszą jaglaną
      następny
      Zdrowy shake a’la Nutella

      Dodaj Komentarz