Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Kasza jaglana, sucha
3 średnie sztuki Banan
1 łyżka stołowa Kakao 16%, proszek
1 łyżka stołowa Masło z prażonych orzechów laskowych
ok 5 sztuk Daktyle
2 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.

Wart. odżywcza / 100g

327
Energia
9,7g
Białko
59g
Węgl.
7,2g
Tłuszcze
3,6g
Błonnik
Zdrowy shake a’la Nutella

Zdrowy shake a’la Nutella

Choć od dawna było to wiadome, sławetna Nutella okazała się niezdrową przekąską. Ponieważ, pomimo tego, niektórzy z nas nie potrafią zrezygnować z jej pysznego smaku, postanowiłyśmy stanąć na wysokości zadania i zaproponować zdrową alternatywę. Chyba się udało !! :)

  • 25 minut
  • Porcje 3
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Banany obierz, włóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.

KROK 2: Uprzednio uprażoną kaszę jaglaną ugotuj w dwukrotnie większej ilości wody i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Ostudź.

KROK 3: Do misy blendera przełóż wszystkie składniki i zmiksuj do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji. W razie potrzeby, możesz dodać trochę wody.

KROK 4: Przelej koktajl do wysokich szklanek. Wierzch udekoruj przesianym kakao lub posiekanymi orzechami laskowymi.

Smacznego!

(Odwiedzony 8 170 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Sałatka z komosą ryżową i krewetkami
następny
Ciasteczka bakaliowe z kaszą jaglaną

2 Comments Ukryj Komentarze

Dwa pytania
1. Jak uprażyć kaszę?
2. Czy masło z orzechów laskowych robi się samemu (jak?), czy trzeba gdzieś je zdobyć? Ewentualnie czy można czymś zastąpić? Powiedzmy zwykłymi orzechami?

Kaszę prażymy na średnim ogniu, wrzucając ją na suchą patelnię i mieszając kilka minut do momentu aż zacznie intensywnie pachnieć. Masło z orzechów laskowych możesz zrobić sama, dokładnie miksując je w mocnym blenderze, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ewentualnie można zastąpić je klasycznym masłem orzechowym, wykonanym z orzeszków ziemnych 🙂

Dodaj Komentarz