Sposób przygotowania:
KROK 1: Przygotuj kruche ciasto: Wszystkie mąki wymieszaj, a następnie posiekaj razem z zimnym masłem. W razie potrzeby dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i całość dokładnie zagnieć. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Przygotuj foremkę na tartę. Nasza miała średnicę 26 cm. Po godzinie rozwałkuj ciasto na grubość 0.5 cm, następnie wyłóż nim formę, odetnij wystające ciasto. Nakłuj widelcem całą powierzchnię, włóż do rozgrzanego do 180*C piekarnika, piecz 20 min do zarumienienia się.
KROK 2: Przygotuj farsz: Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, pieczarki i por. Odparuj nadmiar wody, dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i tymiankiem. Ugotuj kaszę jaglaną. Obierz szparagi, odkrój końcówki.
KROK 3: W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko, śmietankę, jaja, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj kaszę jaglaną z przygotowanym wcześniej farszem
KROK 4: Upieczony spód wypełnij farszem z kaszą, następnie ułóż szparagi. Zalej masą jajeczną i przypraw pieprzem. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 175*C na złoty kolor, 5 minut przed końcem pieczenia możesz jeszcze posypać wiórkami goudy lub innym ulubionym serem 🙂
10 Comments Ukryj Komentarze
Wygląda przepysznie! Chciałabym spróbować, ale nie spożywam mleka.
Czym mogłabym zastąpić mleko spożywcze i śmietanę?
Możesz poeksperymentować z mlekiem roślinnym. Wówczas zamiast mleka krowiego i śmietany użyj szklankę roślinnego, a zamiast kaszy ugotowanej dodaj do farszu suchą, by wszystko spójnie połączyła, ewentualnie gotowana plus 4 łyżki mąki jaglanej lub siemię lniane.
Tarta ze szparagami a w składnikach szparagów brak 😬😉
Aston, do tarty zużyliśmy 200g szparagów, lecz zawsze możesz dodać ich tyle, ile tak naprawdę chcesz! 🙂
Co to znaczy podpieczony spod? Jak długo w jakiej temp sami ciasto przed wypełnieniem farszem?
Zaktualizowaliśmy przepis, teraz powinien być zrozumiały 🙂
Zamiast mąki przennej co można użyć żeby tarta była bezglutenowa?
Miało być pszennej😁
Możesz dodać po 60g więcej mąki kukurydzianej i jaglanej.
Może być gryczana? Jeśli tak to w jakich ilościach?