Sposób przygotowania:
KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak. Pokrój w paski cebulę i paprykę, w cienkie plasterki czosnek i chili. Na małej patelni podsmaż pokrojone warzywa. Po 5 minutach dodaj pomidory i przyprawy, mieszaj cały czas odparowując nadmiar wody.
KROK 2. Gdy sos będzie już wystarczająco gęsty dodaj kaszę pęczak, a następnie wbij na wierzch jajko. Przykryj przykrywką i duś całość do momentu ścięcia się jaja.
KROK 3. Posyp świeżą kolendrą, grubo zmielonym pieprzem i szczypiorem. Delektuj się
(Odwiedzony 9 973 razy, 3 wizyt dzisiaj)
8 Comments Ukryj Komentarze
Przepis bardzo zachęcający! a te pomidory to świeże czy z puszki? I ile mniej więcej?
bo jakoś chyba umknęło w składnikach.
Pomidory krojone z puszki, poprawiłem. Dzięki za czujność i zachęcam do realizacji przepisu
a kaszę dodajemy już ugotowaną czy surową?
Marta, a przeczytałaś przepis?
Potrzebujesz jedynie kwadransa, by przygotować to danie.

Czas przygotowania – 20 minut
Z doświadczenia wiem, że samo ugotowanie pęczaku w 20 minut graniczy z cudem, a co dopiero w kwadrans
Nie musisz gotować pęczaku 20 min
Pamiętaj, że po odcedzeniu kasza trafia jeszcze do szakszuki, gdzie jest nadal gotowana do momentu ścięcia się jaj. Sumarycznie wychodzi czas zbliżony do kwadransa. Reasumując – w czasie gotowania pęczaku, zaczynasz już szykować i gotować szakszukę, tak by po podgotowaniu pęczaku przerzucić go tylko do szakszuki.
W składnikach nie są wymienione jajka, a chyba powinny być, bo jeśli ktoś bazuje na liście składników, to może je przez przypadek pominąć
Oczywiście zgadzam się z Tobą, dodałem brakujący składnik