Sposób przygotowania:
KROK 1. Podgrzej piekarnik przed 180 ° C. Rozpuść olej kokosowy. Zmiel kaszę gryczaną na mąkę. Drobno posiekaj rozmaryn (możesz dodać suszony).
KROK 2. W średniej miseczce zmieszaj mąkę, rozmaryn, sól i pieprz, przeciśnij lub zetrzyj czosnek. Wymieszaj w małej misce dwa jajka i połącz z olejem kokosowym. Dokładnie ugniataj „mokre” z „suchym”, jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj odrobinę wody, tak, by uzyskać elastyczną konsystencję.
KROK 3. Posyp odrobinę mąki na ciasto i na stolnicy lub blacie stołu, wałkuj do grubości ok 3 mm. Wycinaj nożykiem lub foremką prostokątne kształty. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 15 min do momentu zarumienienia krakersów.
15 Comments Ukryj Komentarze
Na liście składników jest jedno jajko, a w opisie dwa. Ile powinno być?
Dwa, już poprawiłem 😉
jak już ułożę na blaszce, to jest jakiś ciąg dalszy ?
zamiast tej trucizny kokosowej można dać jakiś zdrowy olej ?
Zamiast tej „trucizny kokosowej” możesz dodać taki olej, jaki uznasz za stosowny.
A można zamiast mielenia kaszy dodać gotową mąkę gryczaną?
Tak, alternatywnie można użyć gotową mąkę.
Czy może byś kasza gryczana niepalona zamiast palonej ?
Możesz spróbować ale nie gwarantujemy powodzenia.
Czy można zrobić z gotowej mąki gryczanej?
Oczywiście
Dziś robiłam, wyszły smaczne 🙂
No i pięknie! 🙂
Zrobiłam! Cudo:-) dzięki za fajny pomysł na zdrowe małe coś.
Super! Gratulujemy i mamy nadzieję, że będziesz często wracała do tego przepisu 🙂
Kolejny fantastyczny przepis! Uwielbiam rozmaryn, więc jeśli chodzi o mnie, smaki trafione idealnie. Kolejny raz zrobiłam z podwójnej porcji, bo trudno przestać jeść.
Chciałam podzielić się przepisem, ale nie widzę wersji do druku.