Sposób przygotowania:
KROK 1: Na patelni rozgrzej oliwę. Obraną cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w talarki.
KROK 2: Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
KROK 3: Na patelnię wrzuć cebulę, dopraw solą, pieprzem i smaż przez ok. 5 minut. Kolejno dodaj pieczarki i smaż do momentu całkowitego odparowania wody.
KROK 4: Fasolę odcedź na sitku i dokładnie opłucz z zalewy. Wrzuć ją do misy blendera i rozdrobnij na dość duże kawałki. Fasolę przełóż na patelnię i podsmaż. Buraka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
KROK 5: Warzywa z patelni przełóż do miski. Dodaj odcedzoną komosę, startego buraka, sól, pieprz, wędzoną i ostrą paprykę, kumin i wymieszaj. Następnie dodaj tarte orzechy i ponownie wymieszaj.
KROK 6: Tak przygotowaną masę wsadź do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 190 stopni C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 7: Masę wyjmij z lodówki i wilgotnymi dłońmi formuj kotlety. Ułóż je na blaszce do pieczenia i każdego z wierzchu nasmaruj oliwą. Piecz przez ok. 30-45 minut (w zależności od wielkości kotletów).
*Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, do masy możesz dodać trochę tabasco.
Smacznego!