Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200g Bób
30g Kasza jaglana, sucha
1 łyżeczka Sok z cytryny
1 łyżka Olej rzepakowy uniwersalny
1 ząbek Czosnek, mały
1 łyżka Tahini
2 - 3 łyżki Zimna woda
1 łyżeczka Sezam czarny, nasiona

Wart. odżywcza / 100g

152
Energia
7,6g
Białko
17,8g
Węgl.
7,4g
Tłuszcze
5g
Błonnik
Hummus z bobu i kaszy jaglanej

Hummus z bobu i kaszy jaglanej

Uwielbiamy niebanalne połączenia, dlatego dziś postanowiliśmy wykorzystać bób do przygotowania pysznej pasty kanapkowej z dodatkiem kaszy jaglanej. Możecie ją stosować jako bazę do ulubionych kanapek lub dip do warzyw. Doskonale smakuje także w towarzystwie krakersów lub domowych placków ziemniaczanych. Róbcie szybko, póki sezon na bób jeszcze trwa! :)

  • 30 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 10-30 min w zależności od jego stopnia dojrzałości). Następnie odcedź i obierz ze skórek.

KROK 2: Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłucz wrzątkiem i ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

KROK 3: Odcedzoną kaszę i obrany bób przełóż do misy blendera. Dodaj pastę tahini, sok z cytryny, olej rzepakowy, czosnek, sól i pieprz. Miksując wlewaj stopniowo lodowatą wodę.

KROK 4: Hummus przełóż do miseczki i podawaj posypany czarnym sezamem.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 211 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Burgery z komosą ryżową, fasolą i burakiem
następny
Mini serniczki jaglane z marakują

Dodaj Komentarz