Sposób przygotowania:
Bezglutenowe tortille:
KROK 1: Mąki przesiej i wymieszaj z solą oraz suszonym tymiankiem. Następnie dodaj kaszę kukurydzianą, dolej oliwę i całość wymieszaj. Następnie, stopniowo dodawaj do mąk gorącą wodę i wyrób ciasto. Uważaj, by nie dodać jej zbyt dużo, bo ciasto stanie się lepkie i nie będzie dało się uformować.
KROK 2: Z bardzo elastycznego ciasta odrywaj małe kawałki i rozwałkuj je na okrągłe, cienkie placki. Tak rozwałkowane placki podpiekaj na suchej, beztłuszczowej patelni z obu stron. Nie przejmuj się powstającymi pęcherzykami powietrza. Smaż do lekkiego zrumienienia.
Chrupiące nadzienie z komosy ryżowej:
KROK 1: W rondelku rozgrzej olej, a następnie wsyp do nagrzanego tłuszczu ziarna komosy ryżowej. Praż je przez około 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlej wywar warzywny i wodę, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez 15-25 minut do momentu, aż komosa całkowicie wchłonie płyn. Ostudź.
KROK 2: Piekarnik nagrzej na 180 st. C.
KROK 3: Do dużej miski wsyp ugotowaną komosę ryżową i wymieszaj ją z pokrojonymi w kostkę pomidorami z puszki, kminem rzymskim, chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, kurkumą a także oliwą z oliwek.
KROK 4: Tak powstałą mieszankę przenieś równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-35 minut. W połowie tego czasu, masę komosy z przyprawami przemieszaj, by nie przywarła.
KROK 5: Gotową pieczoną komosę ryżową wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i nadziewaj przygotowane wcześniej bezglutenowe placki.
Porada Tomka: Nie smaż tortilli zbyt długo, gdyż staną się twarde i zaczną się łamać. Chodzi nam o uzyskanie dość elastycznej konsystencji placków.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
przepis super, byłabym wdzięczna za wskazówki do małej modyfikacji – jaką mąka bezpiecznie (dla tortilli) można zastąpić mąkę owsianą (podobnie jak płatki w wersji bezglutenowej bardzo drogie-choć owies sam w sobie nie ma glutenu to na wszystkich zwykłych jest inf, że posiada) ? i czy kaszka i mąka kukurydziana są podobne (nie spotkałam kaszki)
Jeśli nie unikasz glutenu w swojej diecie, możesz mąkę owsianą spokojnie zamienić na mąkę pszenną.Jeśli jednak nie jesz produktów glutenowych, zamiast mąki owsianej użyj po prostu więcej mąki kukurydzianej. Kaszka i mąką kukurydziana to dwa rożne produkty i nie można traktować ich jako jeden, tożsamy produkt. Pozdrawiam 🙂