Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

119
Energia
3,8g
Białko
15,2g
Węgl.
6,4g
Tłuszcze
3,8g
Błonnik
Quinoa na bakłażanowych krążkach z dodatkami

Quinoa na bakłażanowych krążkach z dodatkami

Uniwersalne danie, które możesz przyrządzić zarówno na obiad jak i na przekąskę w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Jeśli lubisz eksperymentować, bakłażana zamień na cukinię, a komosę dopełnij dowolnymi dodatkami. Nie zapominaj tylko o kozim serze, który w tym daniu sprawdza się doskonale!

  • 30 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Bakłażana pokrój na centymetrowe plastry. W miseczce wymieszaj oliwę z dodatkiem soli, pieprzu, oregano i przeciśniętego przez praskę czosnku. Gotową mieszanką natrzyj bakłażana. Plastry ułóż na blaszce i piecz przez ok. 6-7 minut.

KROK 2: Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odcedzoną komosę wymieszaj z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Masę nakładaj łyżką na upieczonego bakłażana, a na wierzch kładź cienkie plastry koziego sera.

KROK 3: Tak przygotowaną potrawę zapiekaj jeszcze przez ok. 3 minuty, do momentu, aż ser zmięknie i zarumieni się na końcach.

KROK 4: Fasolkę umyj, odetnij końcówki i gotuj w osolonym wrzątku przez 6 minut. Ugotowaną fasolkę odcedź, a następnie zahartuj w lodowatej wodzie – zatrzyma to proces dalszego gotowania.

KROK 5: Na talerz wyłóż krążki bakłażanowe i podawaj je udekorowane fasolką szparagową.

Smacznego!

(Odwiedzony 652 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Kaszowe kotleciki w sosie kurkowym
następny
Bezglutenowe tortille z chrupiącą salsą z komosy ryżowej

Dodaj Komentarz