Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Bezglutenowe tortille:
75g Mąka owsiana, bezglutenowa
75g Mąka kukurydziana
100g Skrobia ziemniaczana
50g Kaszka kukurydziana, sucha
1/2 łyżeczki Sól himalajska, różowa
1,5 łyżeczki Tymianek suszony
2 łyżki Oliwa z oliwek
1,5 szklanki Gorąca woda
NADZIENIE Z KOMOSY RYŻOWEJ:
1 szklanka Quinoa, komosa ryżowa, sucha
1 szklanka Wywar warzywny
2 sztuki Liść laurowy
2 sztuki Ziele angielskie
180ml Woda ciepła
1/2 puszki Pomidory w puszce
1/2 łyżeczki Kmin rzymski
1 ząbek Czosnek duży
do smaku Sól himalajska, różowa
do smaku Pieprz czarny
1/2 sztuki Papryczka chili
szczypta Kurkuma
2 łyżki Oliwa z oliwek

Wart. odżywcza / 100g

156
Energia
4,7g
Białko
30,3g
Węgl.
3,4g
Tłuszcze
2,9g
Błonnik
Bezglutenowe tortille z chrupiącą salsą z komosy ryżowej

Bezglutenowe tortille z chrupiącą salsą z komosy ryżowej

Przepyszne tortille pojawiły się już na naszym blogu. Tym razem pełne są chrupiącego i niezwykle aromatycznego nadzienia z komosą ryżową i przyprawami. Danie idealne, zarówno na przyjęcia, jako część szwedzkiego stołu, jak i przekąska zabrana ze sobą do szkoły lub pracy. Smacznego! :)

  • 60 minut
  • Porcje 6
  • Średni

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe tortille:

KROK 1: Mąki przesiej i wymieszaj z solą oraz suszonym tymiankiem. Następnie dodaj kaszę kukurydzianą, dolej oliwę i całość wymieszaj. Następnie, stopniowo dodawaj do mąk gorącą wodę i wyrób ciasto. Uważaj, by nie dodać jej zbyt dużo, bo ciasto stanie się lepkie i nie będzie dało się uformować.

KROK 2: Z bardzo elastycznego ciasta odrywaj małe kawałki i rozwałkuj je na okrągłe, cienkie placki. Tak rozwałkowane placki podpiekaj na suchej, beztłuszczowej patelni z obu stron. Nie przejmuj się powstającymi pęcherzykami powietrza. Smaż do lekkiego zrumienienia.

Chrupiące nadzienie z komosy ryżowej:

KROK 1: W rondelku rozgrzej olej, a następnie wsyp do nagrzanego tłuszczu ziarna komosy ryżowej. Praż je przez około 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlej wywar warzywny i wodę, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez 15-25 minut do momentu, aż komosa całkowicie wchłonie płyn. Ostudź.

KROK 2: Piekarnik nagrzej na 180 st. C.

KROK 3: Do dużej miski wsyp ugotowaną komosę ryżową i wymieszaj ją z pokrojonymi w kostkę pomidorami z puszki, kminem rzymskim, chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, kurkumą a także oliwą z oliwek.

KROK 4: Tak powstałą mieszankę przenieś równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-35 minut. W połowie tego czasu, masę komosy z przyprawami przemieszaj, by nie przywarła.

KROK 5: Gotową pieczoną komosę ryżową wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i nadziewaj przygotowane wcześniej bezglutenowe placki.

Porada Tomka:  Nie smaż tortilli zbyt długo, gdyż staną się twarde i zaczną się łamać. Chodzi nam o uzyskanie dość elastycznej konsystencji placków. 

Smacznego!

(Odwiedzony 1 788 razy, 3 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Quinoa na bakłażanowych krążkach z dodatkami
następny
Bruschetta z pastą bobu, zielonego groszku i kaszy jaglanej z serkiem śmietankowym

2 Comments Ukryj Komentarze

przepis super, byłabym wdzięczna za wskazówki do małej modyfikacji – jaką mąka bezpiecznie (dla tortilli) można zastąpić mąkę owsianą (podobnie jak płatki w wersji bezglutenowej bardzo drogie-choć owies sam w sobie nie ma glutenu to na wszystkich zwykłych jest inf, że posiada) ? i czy kaszka i mąka kukurydziana są podobne (nie spotkałam kaszki)

Jeśli nie unikasz glutenu w swojej diecie, możesz mąkę owsianą spokojnie zamienić na mąkę pszenną.Jeśli jednak nie jesz produktów glutenowych, zamiast mąki owsianej użyj po prostu więcej mąki kukurydzianej. Kaszka i mąką kukurydziana to dwa rożne produkty i nie można traktować ich jako jeden, tożsamy produkt. Pozdrawiam 🙂

Dodaj Komentarz