Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

KOTLECIKI
180g Kasza gryczana palona, sucha
1 sztuka Jaja kurze surowe
szczypta Sól biała
2 szczypty Pieprz czarny
0,5 sztuki Cebula
2 ząbki Czosnek duży
1 łyżka Parmezan, tarty
3 łyżki Mąka kukurydziana
2 łyżki Oliwa z oliwek
3 łyżi Otręby pszenne
SOS
400g Kurki
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Masło extra
45ml Wino białe, wytrawne
70ml Śmietanka, 12% tłuszczu
1 łyżka Natka pietruszki, siekana
1 łyżeczka Sok z cytryny

Wart. odżywcza / 100g

375
Energia
22g
Białko
53g
Węgl.
15g
Tłuszcze
9g
Tłuszcze
Kaszowe kotleciki w sosie kurkowym

Kaszowe kotleciki w sosie kurkowym

Sezon na kurki trwa w najlepsze, dlatego warto poszerzyć swoją bazę kulinarną o dania z ich wykorzystaniem. My przygotowaliśmy z nich kremowy sos, który doskonale komponuje się z gryczanymi kotlecikami. Ugotuj jeszcze tylko ulubione warzywa i pyszny, pożywny posiłek masz już gotowy!

  • 45 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

KROK 2: Połowę porcji kaszy przesyp do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i zblenduj na gładką masę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż. Do miski ze zblendowaną kaszą dodaj mąkę kukurydzianą, tarty parmezan, resztę kaszy, cebulę oraz czosnek i dokładnie wymieszaj. Dłońmi formuj kotleciki, obtaczaj je w otrębach i smaż z dwóch stron.

KROK 3: Przygotuj sos: Kurki dokładnie umyj pod zimną wodą, a następnie osusz. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pozostałą część cebuli wraz z posiekanym czosnkiem. Wlej wino, a po upływie minuty dodaj masło wraz z kurkami i smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minuty. Po tym czasie wlej śmietankę, dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotuj do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

KROK 4: Gotowe kotleciki przełóż na talerz i podawaj polane sosem.

*Do przygotowania kotlecików można użyć zarówno gotowej mąki kukurydzianej jak i zmielonej w młynku kaszki kukurydzianej.

Smacznego!

(Odwiedzony 3 145 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Szpinakowo–bazyliowe kopytka bez glutenu
następny
Quinoa na bakłażanowych krążkach z dodatkami

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz