Sposób przygotowania:
CIASTO:
KROK 1: Kaszkę kukurydzianą zmiel z młynku do kawy na mąkę.
KROK 2: Powstałą mąkę kukurydzianą, zimną wodę, jajo, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i paprykę wędzoną wymieszaj do powstania lejącego się, rzadkiego ciasta.
KROK 3: Na patelni mocno rozgrzej olej rzepakowy. Na nagrzana patelnię wylej porcję ciasta i smaż z dwóchh stron do momentu, a brzegi placka będa odstawać od powierzchni patelni.
NADZIENIE:
KROK 1: Ugotuj uprzednio podprażoną kaszę jaglaną według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu produktu.
KROK 2: Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę zmiksuj ze świeżym, umytym lub dokładnie rozmrożonym zielonym groszkiem i czosnkiem. Następnie dodaj pozostałe składniki: oliwę, zioła prowansalskie, sól, pieprz oraz curry. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodaj łyżeczkę oliwy.
KROK 3: Na koniec masę wymieszaj z posiekanymi suszonymi pomidorami i pokruszonymi orzechami włoskimi.
KROK 4: Przygotowane naleśniki nadziewaj przygotowaną pastą. Gotowe naleśniki polej gęstym kremem balsamicznym i udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!
4 Comments Ukryj Komentarze
Dziś zrobiłam to☺na śniadanie i było przepyszne. Następnym razem spróbuję na slodko. Pomysł uważam za rewelacyjny.danie pyszne, szybko syci, szybkie w przygotowaniu.pyszne☺😋👍👏👏
Rewelacja! Bardzo się cieszę, że smakowało. Ciasto na bezglutenowe naleśniki wręcz w idealnych proporcjach. Czekamy na relację z wersji „na słodko”.
Pozdrawiam ciepło! 🙂
Prezentują się wyśmienicie, ale nie mam młynku gdzie mogłabym zmielić kaszkę – czy można użyć mąki kukurydzianej?
Jak najbardziej można użyć mąki kukurydzianej już gotowej 🙂