Sposób przygotowania:
KROK 1: W małym rondelku przepłukaną kaszę jaglaną zalej 3 szklankami wody i posól. Ugotuj do miękkości przez około 15-20 minut na wolnym ogniu. Zestaw z ognia.
KROK 2: Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
KROK 3: W dużej misce wymieszaj jaja z mlekiem i skrobią kukurydzianą. Dodaj pokrojoną w dość drobną kostkę szynkę, połowę sera żółtego i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość dobrze wymieszaj łącząc ze świeżym tymiankiem, solą i grubozmielonym pieprzem.
KROK 4: W żeliwnej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wylej masę serowo-jaglaną i rozprowadź po całej patelni. Gotuj na małym ogniu przez około 3-4 minuty. W tym czasie wysyp na górę pozostałą część sera oraz pomidory pokrojone w plastry.
KROK 5: Po tym czasie, gdy piekarnik będzie już rozgrzany przenieś do niego patelnię. Zapiekaj do momentu, aż ser i pomidory dobrze się zapieką, a góra dania zbrązowieje (około 15-20 minut)
Smacznego!
8 Comments Ukryj Komentarze
Ile mleka należy użyć? W składnikach brak wzmianki o mleku.
Pół szklanki. Poprawiliśmy to 🙂
czym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą? jakąkolwiek?
Lub pominąć mąkę 🙂
Czy można zamiast mąki użyć płatki kukurydziane? Drugie pytanie : jeśli od razu wszystko zapiekać? Będzie ok?
Tak, śmiało, wszystko powinno się udać 🙂
Czy można użyć mleka roślinnego?
Jak najbardziej można użyć mleka roślinnego 🙂