Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 szklanka Kasza jaglana, sucha
2 szczypty Sól himalajska, różowa
1/2 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.
2 sztuki Jaja kurze surowe rozbełtane
1 gałązka Tymianek świeży
3 łyżki Mąka kukurydziana
3 plastry Szynka z indyka
100g Ser żółty Gouda, tarty
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 sztuka Pomidor

Wart. odżywcza / 100g

351
Energia
17g
Białko
41g
Węgl.
14g
Tłuszcze
3g
Błonnik
Śniadaniowa zapiekanka jaglana z szynką z indyka

Śniadaniowa zapiekanka jaglana z szynką z indyka

Śniadanie zdecydowanie kojarzące się z brytyjską kuchnią. Pożywne, nieco tłuste, lecz dzięki zawartości kaszy jaglanej, jak zawsze, wartościowe i odżywcze. Jeśli będziecie mieli ochotę na coś bardziej treściwego, śniadanie to pasuje w sam raz! Smacznego! ;)

  • 30 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: W małym rondelku przepłukaną kaszę jaglaną zalej 3 szklankami wody i posól. Ugotuj do miękkości przez około 15-20 minut na wolnym ogniu. Zestaw z ognia.

KROK 2: Piekarnik nagrzej do 200 st. C.

KROK 3: W dużej misce wymieszaj jaja z mlekiem i skrobią kukurydzianą. Dodaj pokrojoną w dość drobną kostkę szynkę, połowę sera żółtego i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość dobrze wymieszaj łącząc ze świeżym tymiankiem, solą i grubozmielonym pieprzem.

KROK 4: W żeliwnej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wylej masę serowo-jaglaną i rozprowadź po całej patelni. Gotuj na małym ogniu przez około 3-4 minuty. W tym czasie wysyp na górę pozostałą część sera oraz pomidory pokrojone w plastry.

KROK 5: Po tym czasie, gdy piekarnik będzie już rozgrzany przenieś do niego patelnię. Zapiekaj do momentu, aż ser i pomidory dobrze się zapieką, a góra dania zbrązowieje (około 15-20 minut)

Smacznego!

(Odwiedzony 3 810 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Amarantusowe batoniki z niepaloną gryką i suszonymi figami
następny
Naleśniki kukurydziane nadziewane zieloną kaszą jaglaną

8 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz