• Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Home
  • Strefa wiedzy
    • Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień
    • Amarantus – skarb Inków na wyciągnięcie ręki
    • Bulgur – Bliski Wschód w Twojej kuchni
    • Kasza gryczana – ponadczasowa i niezwykle wartościowa
    • Kasza jaglana – niekwestionowana „królowa kasz”
    • Kasza jęczmienna – uniwersalny składnik doceniany od stuleci
    • Komosa ryżowa – wielka moc w niewielkich ziarenkach
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać produkty spożywcze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak kupować kaszę w duchu zero/ less waste
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak przechowywać kasze
    • #ZEROWYRZUTOW – Jak jeść na mieście, by nie marnować żywności?
  • Gotuję z:
    • kaszy jaglanej
    • kaszy gryczanej
    • komosy ryżowej
    • kaszy jęczmiennej
    • amarantusa
    • innej kaszy
  • Chcę zjeść:
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Przekąskę
    • Sałatkę
    • Pierogi & placki
    • Deser
  • Kaszowe lunchboxy
    • Komosowy lunchbox 2
    • Jęczmienno-gryczany lunchbox
    • Gryczany lunchbox 3
    • Gryczany lunchbox 2
    • Gryczany lunchbox
    • Komosowy lunchbox
    • Jaglany lunchbox
    • Jaglany lunchbox 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Diety
    • Śródziemnomorska
    • Bezglutenowa
    • Cukrzycowa
    • Hashimoto
    • Wegetariańska
    • MIND
    • DASH
    • Dla aktywnych
    • Na masę
    • Wysokobiałkowa
  • Strona domowa
  • Strefa wiedzy
  • #ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy

#ZEROWYRZUTOW – Jak nie marnować kaszy

Posted on lip 4th, 2019
by Kamila
Kategorie:
  • Strefa wiedzy

Kupujemy więcej niż potrzebujemy, przegapiamy termin przydatności do spożycia, źle przechowujemy, przygotowujemy zbyt duże porcje. Brzmi znajomo? To tylko kilka najczęstszych powodów marnowania żywności. Niezależnie od przyczyny, efekt jest jednak zawsze ten sam. Jak pokazują badania, wyrzucamy ogromne ilości jedzenia. Aż 42% Polaków przyznaje, że im się to zdarza, a 35% robi to regularnie. Efekt: rocznie wyrzucamy blisko 235 kg żywności na osobę*. Potraficie to sobie wyobrazić? Co zatem robić, by nie dokładać do tego kaszowej cegiełki? Dziś podzielę się z Wami moimi sposobami na “resztki”. Obiecuję, że będzie bardzo praktycznie. Zapraszam 🙂 

W Polsce każdego roku marnujemy około 9 milionów ton żywności, zajmujemy tym samym 5. miejsce wśród krajów Unii Europejskiej.**

Wyrzucając żywność warto pamiętać także o dodatkowych kosztach, które ponosimy. Do listy strat powinniśmy dodać wodę i energię elektryczną, niezbędne nie tylko do przygotowania jedzenia, ale również późniejszego przetworzenia wyrzuconych odpadów. Czy wiecie, że zrobienie jednej kanapki pochłania aż 90 litrów wody. Wnioski nasuwają się same, prawda? 

Kasza nie jest wyjątkiem, dlatego poniżej zebrałam kilka moich sprawdzonych sposobów, by ograniczyć jej marnowanie. 

Przeglądaj zapasy

Regularne sprawdzanie szafek kuchennych i lodówki pozwoli Ci mieć pod kontrolą termin przydatności poszczególnych produktów. Dzięki temu nie tylko nie będziesz chomikować pięciu opakowań tej samej kaszy, ale także z łatwością zaplanujesz posiłki tak, by wykorzystać te zapasy, których “żywotność” właśnie się kończy. Ja dodatkowo układam produkty tak, by te, z bliższą datą stały z przodu. Mam wtedy pewność, że nic nie umknie mojej uwadze.

Odpowiednio przechowuj

Na opakowaniu produktów zbożowych zawsze znajduje się informacja dotycząca daty minimalnej trwałości, opisana jako „najlepiej spożyć przed”. Producent nie zapewnia, że po upływie tego terminu kasza będzie utrzymywała pożądaną jakość. Często zdarza się jednak tak, że prawidłowo przechowywana, nawet po upływie okresu deklarowanej przydatności do spożycia, nadal będzie nadawała się do zjedzenia. Dlatego nie musisz od razu wyrzucać takiego produktu. Zanim to zrobisz, sprawdź, czy kasza rzeczywiście jest popsuta. Upewnij się, że miejsce, gdzie przechowujesz produkty sypkie jest zacienione i pozbawione wilgoci. Uwaga nie popełniaj mojego błędu: zwróć uwagę na szafki znajdujące się nad czajnikiem – para wodna powstająca podczas gotowania wody może zwiększać wilgotność 😊 

Planuj posiłki i rób zakupy z głową 

Chociaż może Ci się to wydawać banalne, lista zakupów pozwoli Ci ograniczyć kompulsywne wrzucanie produktów do koszyka. Zanim wybiorę się do sklepu zawsze sprawdzam zapasy. Dzięki temu wiem, którym kaszom właśnie kończy się termin przydatności do spożycia i jak mogę je wykorzystać w już zaplanowanych posiłkach.  

Dziel się z innymi

Gotowanie dla kilku osób to doskonały sposób na oszczędność energii, pieniędzy i czasu! Jeżeli zostało Ci jedzenie z jakiejś uroczystości, zaproś znajomych na obiad lub zapakuj je swoim gościom na wynos. W dużych miastach są już też miejsca, gdzie możesz przynieść żywność potrzebującym. Jeżeli wiesz, że nie jesteś w stanie zjeść wszystkiego co przygotowałaś zanim się zepsuje, rozważ takie rozwiązanie. 

Kupuj na wagę i pakuj do wielorazowych opakowań

Na zakupy zawsze zabieram ze sobą woreczek, pojemnik lub słoik na kaszę, dzięki temu nie produkuję dodatkowych odpadów, a kasza zachowuje świeżość na dłużej. Na rynku jest już wiele torebek wielokrotnego użytku. Moje woreczki kupiłam w sklepie Wielorazówka.pl. Pamiętaj też, żeby kupować tyle kaszy, ile w danym momencie potrzebujesz. Sama długo się tego uczyłam, ale widziałam, że moje zapasy często kończyły się trzema opakowaniami tej samej kaszy z krótkim terminem ważności.

Pamiętaj, że kasze są uniwersalne i możesz je stosować zamiennie! 

Modyfikuj przepisy pod te produkty, które akurat masz w domu lub wybieraj takie przepisy, dzięki którym wykorzystasz tę kaszę, której termin przydatności do spożycia niebawem minie.  Dla przykładu: Jeżeli w przepisie jest kasza pęczak, a akurat w szafce kuchennej masz tylko kaszę gryczaną – z punktu widzenia wartości odżywczych spokojnie możesz ją wykorzystać 😊  

Wykorzystuj ugotowane resztki kaszy

Jeżeli zostało Ci zbyt dużo kaszy np. z obiadu, to spokojnie możesz przygotować z niej kolejne posiłki. Pamiętaj, że kasza ma szerokie zastosowanie w kuchni i świetnie sprawdzi się w wielu potrawach zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. 

  • Koktajl – dodatek kaszy do koktajlu sprawi, że będzie on bardziej sycący. Delikatny smak kaszy jaglanej czy komosy ryżowej będzie świetnie komponował się z naturalną słodyczą owoców (np. Jagodowy koktajl z nasionami chia albo Koktajl malinowy quinoa. 
  • Warzywa faszerowane – papryki, bakłażany i cukinie uwielbiają być faszerowane. Wystarczy wymieszać kaszę z sosem pomidorowym, nafaszerować warzywo, posypać serem i obiad gotowy (np. Bataty faszerowane kaszą jaglaną/ albo Wegetariańskie pieczone papryki). 
  • Budynie – resztkę kaszy z obiadu możesz zblendować z mlekiem oraz ulubionym owocem, a w efekcie otrzymasz pyszny deser lub drugie śniadanie do pracy (np. Jaglany budyń bananowo-wiśniowy albo Budyń jaglany z musem daktylowo-rabarbarowym). 
  • Śniadaniowe miski – na pewno słyszałaś/łeś o jaglankach lub gryczankach. Wystarczy ugotowaną kaszę podgrzać na mleku, dodać orzechy i pokrojone owoce, a otrzymasz pożywne śniadanie (np. Gryczana misa z kremowymi bananami albo Owocowy bowl z kaszą jaglaną). 
  • Kotlety i placki – na blogu znajdziesz wiele przepisów na ciekawe kotlety z kaszy i warzyw (np. Cukiniowe placuszki z kaszą owsianą albo Placuszki serowo-jaglankowe).  

*Raport „Nie marnuj jedzenia 2018” https://bankizywnosci.pl/podsumowanie-raportu-nie-marnuj-jedzenia-2018-oraz-debaty-z-udzialem-ekspertow/

**Raport Deloitte https://www2.deloitte.com/pl/pl/pages/zarzadzania-procesami-i-strategiczne/articles/EconomicStatement/marnowanie-zywnosci.html 

(Odwiedzony 2 501 razy, 1 wizyt dzisiaj)

2 Comments Ukryj Komentarze

Werka pisze:
8 lipca 2019 o 15:00

Kasze jaglana, kuskus dodaje tez do ciasta nalesnikowego, inne dorzucam nawet do jajecznicy.

Odpowiedz
Kamila Pawłowska pisze:
9 lipca 2019 o 06:55

Sami dodajemy kaszę do ciasta naleśnikowego i uważamy, że to świetny pomysł! Nigdy nie wpadłam na to żeby dodać ją do jajecznicy. Następnym razem spróbuje także takiego połączenia 🙂

Odpowiedz

Dodaj Komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Kamila

Kamila

Jestem dietetykiem i prawdziwym kaszomaniakiem. Chcę pokazać Ci, jak jeść zdrowo i smacznie, nie spędzając przy tym długich godzin w kuchni :) Na blogu dzielę się także moimi trikami na kaszowe „resztki”, przygotowane w duchu zero waste.

Ewelina

Ewelina

Dietetyka to nie tylko mój zawód, ale i prawdziwa pasja. Z natury jestem bardzo dociekliwa, dlatego z przyjemnością przeczesuję wszelkie możliwe źródła w poszukiwaniu kaszowych ciekawostek. Wszystkimi wartymi uwagi dzielę się z Tobą właśnie tutaj :)

Karina

Karina

Moją pasją jest gotowanie i odchudzanie – nie tylko ludzi, ale także potraw, a kasze nadają się do tego wprost idealnie. Na blogu dzielę się z Tobą moimi pomysłami na te mniej, ale i bardzo znane dania w nowej, lżejszej odsłonie.

Tomasz

Tomasz

Uwielbiam gotować i fotografować, co robię zawodowo od wielu lat. Zamiast dobrego meczu wolę obejrzeć kolejny odcinek "Chef's Table". W Internecie zamiast nowych ciuchów, butów czy aut, szukam ciekawych talerzy, noży lub inspiracji kulinarnych. Nurtują Cię pytania dotyczące przepisów na blogu? Pisz śmiało! Chętnie udzielę też odpowiedzi dotyczących naszych kadrów. :)

Nasza Kasza w Social Mediach

Tagi przepisów

bezglutenowe bez jajek bezmleczne bez orzechów koktajle i smoothies lunchbox na słodko szybkie wegańskie wegetariańskie wytrawne z mięsem z rybą łatwe
dietmap-zdrowa dieta

Kaszowy Facebook

Kaszowy Instagram


Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyli
Zainspirowani amerykańskimi słodyczami stworzyliśmy łakocie a'la Reese's!🧡🍫 Ich słodko-słone wnętrze z pewnością przypadnie Ci do gustu 🤗 Link do przepisu w bio ⬆️
.
.
.
#kaszajglana #masloorzechowe #reeses #fitdeser #zdroweslodycze #cosslodkiego #czekolada #slodycze #cospysznego #fitsweets #fitdessert #healthysweets #omnomnom #yummy #naszakasza

Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że W
Cześć w piąteczek 😘 Idziemy o zakład, że Wy też macie czasem mega ochotę na coś słodkiego 🙈 Dlatego dziś podrzucamy pomysł na kaszowy SERNIK OREO. Jest przepyszny, ale jednocześnie zdrowy 💛 Kto spróbuje? 
Link w bio ⬆️ 
.
.
.
#sernik #deser #zdroweslodycze #fitslodycze #cosslodkiego #fitdeser #kasza #kaszajaglana #dieta #wiemcojem #oreosernik #kakao #przepisyfit #healthysweets #omnomnom #dessertlover #eater #tarta #naszakasza

Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czas
Kto z nas nie próbuje zaoszczędzić trochę czasu o poranku 😉? Wszystkim, którzy uwielbiają poranny przycisk "drzemka", ale też tym którzy chcą zjeść pożywne śniadanie, ale nie mają czasu na godziny w kuchni - spieszymy na ratunek 🤪 Tą pyszną i zdrową gryczankę zrobisz w kilkanaście minut 💪 Kto spróbuje? Link do przepisu w bio ⬆️ 
.
.
.
#kaszagryczana #gryczanka #banan #borówki #pomyslnasniadanie #zdrowesniadanie #fitprzepis #prosteprzepisy #śniadaniemistrzów #dieta #yummybreakfast #todaybreakfast #naszakasza


Obserwuj nas na Insta!


  • Peater.net – personalizowane diety
  • Kontakt

Naszakasza.pl | WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE | © 2019