Sposób przygotowania:
KROK 1: Mięso umyj i ugotuj w wodzie z solą, zielem angielskim i liściem laurowym.
KROK 2: Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
KROK 3: Cebulę obierz i posiekaj.
KROK 4: Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
KROK 5: W garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę. Dodaj suchą kaszą jaglaną oraz marchewkę i podsmaż.
KROK 6: Dodaj ziemniaki, chwilę podsmaż i wlej bulion. Przykryj i gotuj około 15 minut do miękkości składników.
KROK 7: Do zupy dodaj oskubane mięso (bez skóry i kości) oraz przyprawy. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Porady Tomka:
* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.
** Przed podaniem, wedle uznania, posyp świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Ten i wiele innych inspirujących przepisów z wykorzystaniem kaszy znajdziesz w naszym nowym systemie dietetycznym: Peater.net