Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200 g Kurczak, noga (udo)
2 łyżki Kasza jaglana, sucha
1 sztuka Marchew
2 sztuki Ziemniaki
0,5 sztuki Cebula
1 łyżka Pietruszka, natka
2 szklanki Bulion warzywny
3 łyżki Olej rzepakowy
2 sztuki Liść laurowy
1 łyżeczka Ziele angielskie
2 szczypty Sól biała
2 szczypty Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

348
Energia
17 g
Białko
31,5 g
Węgl.
19 g
Tłuszcze
4 g
Błonnik
Krupnik z kaszą jaglaną

Krupnik z kaszą jaglaną

Dziś prawdziwa wariacja na temat krupniku :) Dzięki kaszy jaglanej jest tak samo treściwie, jak w tradycyjnym wydaniu, ale naturalnie bezglutenowo. Warto spróbować!

  • 45 minut
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Mięso umyj i ugotuj w wodzie z solą, zielem angielskim i liściem laurowym.

KROK 2: Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.

KROK 3: Cebulę obierz i posiekaj.

KROK 4: Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

KROK 5: W garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę. Dodaj suchą kaszą jaglaną oraz marchewkę i podsmaż.

KROK 6: Dodaj ziemniaki, chwilę podsmaż i wlej bulion. Przykryj i gotuj około 15 minut do miękkości składników.

KROK 7: Do zupy dodaj oskubane mięso (bez skóry i kości) oraz przyprawy. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Porady Tomka:

* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

** Przed podaniem, wedle uznania, posyp świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Ten i wiele innych inspirujących przepisów z wykorzystaniem kaszy znajdziesz w naszym nowym systemie dietetycznym: Peater.net

(Odwiedzony 4 027 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Owsiany Snickers
następny
Jaglany omlet z bananem

Dodaj Komentarz