Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
KROK 2: Pieczarki oraz cebulę obierz i pokrój. Paprykę umyj i pokrój. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
KROK 3: Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę. Następnie dodaj mięso, paprykę, pieczarki oraz przyprawy i smaż wszystko kilka minut.
KROK 4: Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Zawartość patelni, kaszę, roztrzepane jajka oraz starty ser wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
KROK 5: Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Jeśli górna warstwa zapiekanki będzie się przypalać, przykryj ją folią aluminiową w trakcie pieczenia. Przed podaniem posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.
Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” (https://lubiekasze.pl/) której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.