Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

412,5
Energia
32,5 g
Białko
28 g
Węgl.
21 g
Tłuszcze
4,5 g
Błonnik
Zapiekanka gryczana z indykiem, papryką i pieczarkami

Zapiekanka gryczana z indykiem, papryką i pieczarkami

Kaszowa zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bogata w składniki odżywcze. To propozycja dla osób zabieganych, którym zależy na szybkim przygotowaniu pełnowartościowego dania. Te kilka prostych składników tworzy ucztę dla kubków smakowych.

  • 60 minut
  • Porcje 2
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

KROK 2: Pieczarki oraz cebulę obierz i pokrój. Paprykę umyj i pokrój. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

KROK 3: Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę. Następnie dodaj mięso, paprykę, pieczarki oraz przyprawy i smaż wszystko kilka minut.

KROK 4: Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Zawartość patelni, kaszę, roztrzepane jajka oraz starty ser wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

KROK 5: Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Jeśli górna warstwa zapiekanki będzie się przypalać, przykryj ją folią aluminiową w trakcie pieczenia. Przed podaniem posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.

Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” (https://lubiekasze.pl/) której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

 

(Odwiedzony 3 214 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Kaszotto gryczane z tofu
następny
Jaglanka na mleku z suszonymi morelami

Dodaj Komentarz