Sposób przygotowania:
KROK 1: Do rondelka przelej wodę, dodaj amarantus i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
KROK 2: Jabłko i gruszkę umyj i drobno pokrój. Dodaj syrop klonowy, cynamon i przełóż do rondelka. Duś ok. 10-15 minut do miękkości, w razie potrzeby podlej wodą.
KROK 3: Ugotowany amarantus przełóż do miseczki, dodaj mleko, podduszone owoce i posyp orzechami. Na koniec możesz dodać więcej cynamonu i syropu klonowego.
Wskazówki:
Chodzi o amarantus surowy, nie popping.
Zamiast syropu klonowego możesz użyć syropu z agawy bądź miodu, a mleko krowie zamienić na roślinne.
8 Comments Ukryj Komentarze
Mam tylko popping, może być?
Oczywiście. Popping również dobrze sprawdzi się w tej potrawie 🙂
W kroku 1 nie powinno pisać „w razie potrzeby dodaj więcej wody”?
Ola, masz rację, już zmieniam. Chociaż jeśli chcesz, możesz ugotować na samym mleku! 🙂
Czy amarnatus da sie ugotowac na sypko? Kupilam z ciekawosci (w zasadzie niemal hurtowa ilosc) i troche na gape (nie grzebiac najpierw w przepisach) myslac ze bede gotowala miche i dosypywala po kilka lyzek do salatek jak to zwykle robie z roznymi innymi zapychaczami typu gryczana, jaglana, bulgur, ryz, fasole etc. No ale ten amarantus poki co strasznie mnie wykiwal. Papke udalo mi sie zmielic w blenderze z platkami owsianymi i wykorzystac na nalesniki…
Tak, amarantus jest ciężko rozgotować więc prawie zawsze wyjdzie „na sypko” 🙂
Czy ugotowany amarantus na wodzie można przechowywać w lodowce ? Do ilu dni?
Amarantus przechowuj do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku lub misce zakrytej folią spożywczą. 🙂