Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę gryczaną niepaloną zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.
KROK 2: Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj amarantus, odcedzoną kaszę gryczaną, kakao, podprażone nasiona sezamu, wiórki kokosowe i pokrojone suszone figi. W osobnej miseczce połącz syrop klonowy z pastą tahini.
KROK 3: Połącz mokre składniki wlewając je do suchych i dokładnie wymieszaj. Masa będzie bardzo kleista więc najlepiej zrobić to za pomocą dłoni.
KROK 4: Gotową masę przełóż do blaszki, mocno ją dociśnij i wyrównaj. Włóż do lodówki na min. 30-40 minut. Po tym czasie wyjmij i pokrój.
*Batony można przechowywać w lodówce przez ok. 7 dni.
Smacznego!
4 Comments Ukryj Komentarze
A ile dodać masła orzechowego i czy można pominąć pastę tahini?
Oczywiście możesz pominąć tahini, wówczas dodaj 2 łyżki masła orzechowego.
Czy baton bedzie twardy? Chodzi mi o to czy nada sie dla malego dziecko?
Batoniki są miękkie, dosyć elastyczne – bez obaw można dać dziecku 🙂