Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Bakłażany umyj i pokrój na podłużne pasy o grubości 1,5 cm. Za pomocą pędzelka posmaruj je olejem z każdej ze stron, a następnie posyp solą i pieprzem. Piecz przez około 15 minut.
KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami producenta zamieszonymi na opakowaniu produktu.
KROK 3: Cebule obierz i pokrój w piórka. Do rondla o grubym dnie wlej olej i dobrze go rozgrzej. Wsyp pokrojone cebulę, żurawinę i rodzynki i smaż je ze sobą intensywnie mieszając do momentu, aż cebula dobrze się zeszkli. Wrzuć zmiażdżone w moździerzu goździki, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Smaż jeszcze zmniejszając ogień przez około 5 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
KROK 4: Do smażącej się cebuli dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, okrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory, ocet, cynamon, miód, majeranek oraz pieprz. Wymieszaj całość cały czas smażąc masę na małym ogniu. Wyłącz gaz kiedy masa nieco zgęstnieje, a woda odparuje. Wmieszaj w masę pomidorową kaszę gryczaną.
KROK 5: Do każdego upieczonego bakłażana nakładaj porcję farszu, a następnie zawijaj go w dosyć ciasny rulon i odkładaj do naczynia. Analogicznie postępuj ze wszystkimi plastrami. Polej rulony olejem, zawiń w folię i odstaw do lodówki na około 2 h.
*Podawaj schłodzone z kromką świeżego, pełnoziarnistego lub razowego chleba.
Smacznego!