Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

700g Dynia obrana i pozbawiona pestek
2 ząbki Czosnek
2 gałązki Rozmaryn, świeży
2 sztuki Cebula szalotka
200g Kasza orkiszowa
750ml Bulion warzywny
50g Orzechy włoskie
60g Żurawina suszona
50g Parmezan, tarty

Wart. odżywcza / 100g

94
Energia
3,9g
Białko
14g
Węgl.
3,3g
Tłuszcze
2,7g
Błonnik
Kaszotto orkiszowe z dynią

Kaszotto orkiszowe z dynią

Kiedy zaczynają się długie chłodne wieczory i marzysz tylko o miękkim kocu, kubku gorącej herbaty i ciekawej książce to rozgrzewające kaszotto na pewno doskonale się sprawdzi.

  • 40 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 st. C . Umieść pokrojoną w kostkę dynię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop ją oliwą z oliwek, dodaj zmiażdżony czosnek i rozmaryn. Piecz przez 25 minut, aż dynia będzie miękka.

KROK 2: Kiedy dynia będzie się piekła, na łyżce oliwy z oliwek zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj kaszę i wymieszaj z cebulą. Smaż tak przez około minutę, a następnie wlej ¼ bulionu. Kiedy prawie cały płyn wyparuje, zacznij dodawać stopniowo pozostały bulion. W momencie gdy wykorzystasz cały bulion, a kasza będzie miękka, dodaj do niej upieczoną dynię, pokrojone orzechy i żurawinę. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.

KROK 3: Kaszotto nałóż na talerz i posyp tartym parmezanem.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 354 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Bakłażany z kaszą gryczaną po kaszubsku
następny
Hiszpańskie śniadanie na słodko, czyli trigo con leche

Dodaj Komentarz