Sposób przygotowania:
KROK 1: Komosę ryżową opłucz na sitku, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: W miseczce rozdrobnij obrane banany i połącz je z jajkami, cynamonem oraz solą. Dodaj ugotowaną quinoę oraz mąkę i dokładnie połącz składniki. Na koniec wsyp rodzynki i ponownie wymieszaj.
KROK 3: Łyżką nakładaj porcję ciasta, formuj placuszki i układaj na blaszce. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut.
Smacznego!
9 Comments Ukryj Komentarze
Witam
Jak myślisz wyszłyby one z mąka kasztanowa zamiast pszennej? Jak tak to jakie mniej więcej proporcje? Albo z jaką inną mąka oprócz pszennej?:)
Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję że niedługo spalaszuje te placuszki:D
Amelio, użyj mąki gryczanej zamiast pszennej, w takich samych proporcjach 🙂
Placuszki SUPER 🙂 Tylko następnym razem dodam więcej rodzynek 🙂
A czy moge zamienic make pszenna na kukurydziana?
Musisz się niestety liczyć z tym, że pozbawiając placuszki strukturotwórczego glutenu nie wyrosną tak ładnie i nie będą tak puszyste jak te, proponowane przez nas. Ale próbuj, eksperymentuj, być może zasmakują Tobie na tyle, że będziesz chciała wpisać tę propozycję w swój przepiśnik 🙂
Czy można je usmażyć na patelni zamiast upiec?
Oczywiście, że tak, jednak my polecamy bardziej dietetyczną wersję, jaką jest pieczenie 🙂
Przepis mnie zainspirował, oczywiście wykorzystałam rzeczy które były akurat w kuchni: dodałam miód, suszone śliwki, drobno pokrojone jabłko. Placuszki są miękkie i smaczne. Zrobię podobne jeszcze nie raz
Warto wykorzystywać nasze przepisy jako inspiracje i modyfikować je według własnych upodobań 🙂