Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

70g Kasza gryczana palona, sucha
70ml Mleko migdałowe
1 sztuka Jaja kurze surowe
0,5 łyżeczki Proszek do pieczenia
2 łyżki Olej rzepakowy uniwersalny
2 łyżki Gęsty jogurt grecki
1 łyżka Ksylitol
KONFITURA
150g Maliny, mrożone
1 łyżka Ksylitol
30ml Woda

Wart. odżywcza / 100g

153
Energia
4,4g
Białko
23,1g
Węgl.
7,4g
Tłuszcze
3,3g
Błonnik
Gryczane pancakes z jogurtem i konfiturą malinową

Gryczane pancakes z jogurtem i konfiturą malinową

Leniwe, niedzielne śniadania przede wszystkim kojarzą nam się z placuszkami z dodatkiem sezonowych owoców. Dlatego dziś przygotowaliśmy dla Was kolejną odsłonę pancakes - tym razem z wykorzystaniem kaszy gryczanej. Danie dopełniamy gęstym jogurtem naturalnym i domową konfiturą z malin. Nic, tylko jeść! :)

  • 20 minut
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Surową kaszę gryczaną zmiel na mąkę. Przesyp ją do miski i połącz z proszkiem do pieczenia, mlekiem, jajkiem oraz ksylitolem. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, więc w razie potrzeby dodaj więcej mąki bądź mleka.

KROK 2: Na patelni rozgrzej olej. Placuszki smaż z dwóch stron, do momentu ich zarumienienia.

KROK 3: Mrożone maliny przełóż na patelnię, dodaj odrobinę wody i ksylitol. Gotuj, aż powstanie gęsta konfitura.

KROK 4: Placuszki układaj jeden na drugim i podawaj polane jogurtem oraz konfiturą malinową.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 810 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Bananowe placuszki z komosą ryżową i rodzynkami
następny
Gryczane muffiny z kokosem i jagodami

Dodaj Komentarz