Sposób przygotowania:
BISZKOPT:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 st. C. W młynku do kawy zmiel kaszę gryczaną na mąkę. Batata dokładnie umyj, następnie podziurkuj za pomocą widelca. Zawiń w folię aluminiową i piecz około 30 minut do momentu, az batat zmięknie. Wystudź. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 180 st. C
KROK 2: W średniej misce połącz zmieloną kaszę gryczaną, mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, ksylitol, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj jaja i miąższ batata. Wymieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników. Masa powinna być dosyć zwarta i gładka.
KROK 3: Na papier do pieczenia wyłóż przygotowaną masę batatową. Piecz około 20 minut do momentu, aż końce rolady będą odchodzić od papieru do pieczenia.
KROK 4: Na dużej desce rozsyp cukier puder równą, cienką warstwą. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika i przełóż do góry dnem na przygotowaną deskę z cukrem. Powoli oderwij papier do pieczenia. Wystudź.
NADZIENIE:
KROK 1. Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne a następnie pokrój je w cienkie plasterki. Kaszę jaglaną ugotuj w mieszance wody i mleka kokosowego, możesz posłodzić ksylitolem. Gotuj do momentu wchłonięcie i wyparowania możliwie jak największej ilości płynu.
KROK 2. Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej masło a następnie umieść na rozgrzanym maśle kardamon, cynamon, zmielony goździk, by uwolniły pod wpływem ciepła aromat. Do tak przygotowanej maślano-korzennej mieszanki wrzuć jabłka i praż je do miękkości.
KROK 3. Połącz ugotowaną kaszę i uprażone jabłka w kielichu blendera, zblenduj składniki na gładką masę. Odstaw do ostygnięcia.
WYKOŃCZENIE:
Z przygotowanego biszkopta wycinaj ringiem lub szklanką okrągłe biszkopciki. Przekładaj na zmianę krem i okrągłe biszkopty. Na ostatnim biszkopcie na samym wierzchu deseru nałóż trochę kremu, czerwoną porzeczkę, borówkę i płatki kokosa. Możesz udekorować listkiem mięty.
2 Comments Ukryj Komentarze
Czy można użyć mąki gryczanej niepalonej?
Oczywiście, w przepisie można użyć również kaszę gryczaną niepaloną 🙂