Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

170g Kasza jaglana, sucha
80g Mąka kukurydziana
6 łyżek Siemię lniane
1 szklanka Woda ciepła
0,5 łyżeczki Soda oczyszczona
szczypta Sól biała
60ml Olej rzepakowy uniwersalny
1 łyżeczka Cynamon mielony
2 łyżeczki Ksylitol
1 szklanka Mleko migdałowe
75g Orzechy nerkowca
1 sztuka Banan
1 łyżka Miód pszczeli
100g Porzeczki czarne
100g Porzeczki czerwone

Wart. odżywcza / 100g

200
Energia
4,1g
Białko
24,6g
Węgl.
10,8g
Tłuszcze
4g
Błonnik
Jaglane gofry z twarożkiem z nerkowców i porzeczkami

Jaglane gofry z twarożkiem z nerkowców i porzeczkami

Z racji tego, że dania z kaszą na słodko to nasza specjalność, postanowiliśmy przygotować dla Was śniadaniowe gofry jaglane z dodatkiem twarożku z nerkowców i porzeczek. Wyszły tak obłędne w smaku, że wszystkie zniknęły praktycznie na raz. Gofry sprawdzą się także podczas sylwestrowej nocy. Koniecznie musicie spróbować! :)

  • 30 minut
  • Porcje 5
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, a następnie zmiel ją na mąkę. Orzechy nerkowca namocz we wrzątku (najlepiej, jeśli zrobisz to dzień wcześniej i pozostawisz je do namoczenia na całą noc). Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia na ok. 10 minut.

KROK 2: Mąkę jaglaną przesyp do miski. Dodaj mąkę kukurydzianą, siemię lniane, sól, mleko migdałowe, sodę, cynamon, ksylitol, olej i wymieszaj. Jeśli preferujesz jednolitą konsystencję, ciasto możesz zmiksować blenderem na gładką masę.

KROK 3: Ciasto nakładaj chochlą do natłuszczonej gofrownicy i piecz gofry do momentu aż się zarumienią.

KROK 4: Przygotuj twarożek: Odcedzone orzechy przełóż do misy blendera, dodaj pokrojonego w plastry banana oraz miód i blenduj do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

KROK 5: Na gotowe gofry wyłóż porcję twarożku i podawaj z dodatkiem czarnych i czerwonych porzeczek.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 604 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Bezglutenowy biszkopt z batata z korzennym musem jabłkowo-jaglanym
następny
Czosnkowe chlebki serowe z komosą ryżową

Dodaj Komentarz