Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

0,5 szklanki Quinoa, komosa ryżowa, sucha
3 łyżki Oliwa z oliwek
1 szklanka Woda
45g Mozzarella
2 ząbki Czosnek duży
1 łyżeczka Oregano
1 łyżeczka Bazylia suszona
do smaku Sól biała
do smaku Pieprz czarny, grubomielony
2 szt Jaja kurze surowe
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia

Wart. odżywcza / 100g

161
Energia
7,2g
Białko
11,7g
Węgl.
9,8g
Tłuszcze
1,3g
Błonnik
Czosnkowe chlebki serowe z komosą ryżową

Czosnkowe chlebki serowe z komosą ryżową

Szukacie pomysłu na ciekawe przekąski na sylwestrową imprezę? W takim razie dobrze trafiliście, gdyż dziś mamy w zanadrzu przepis na serowo - czosnkowe paluchy z komosy ryżowej. Doskonale smakują nie tylko z klasycznym sosem pomidorowym, ale także z dipem bakłażanowym. Smacznego! :)

  • 45 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Komosę ryżową przepłucz kilkakrotnie wodą w celu pozbycia się goryczki. Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmaż komosę, aż lekko zbrązowieje. Wlej wodę i gotuj przez ok. 15 minut. Następnie ustaw minimalny płomień i pozostaw na nim komosę na ok. 5 minut w celu całkowitego odparowania wody. Pamiętaj o kilkakrotnym jej przemieszaniu.

KROK 2: W miseczce wymieszaj jajka z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, proszkiem do pieczenia, oregano, bazylią, solą oraz pieprzem.

KROK 3: Ostudzoną komosę przełóż do drugiej miski i wymieszaj z tartą mozzarellą. Następnie dodaj masę jajeczną i połącz składniki.

KROK 4: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na niej masę za pomocą dłoni, na kształt kwadratu. Piecz w piekarniku przez ok. 15 – 20 minut. Następnie otwórz piekarnik, posyp wierzch „chlebka” tartą mozzarellą, suszoną bazylią i zapiekaj kolejne 5 minut.

KROK 5: Ostudzony „chlebek” pokrój w podłużne paski i serwuj ulubionym dipem.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 370 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Jaglane gofry z twarożkiem z nerkowców i porzeczkami
następny
Pizza na spodzie z kaszy jęczmiennej z warzywami

One Comment Ukryj Komentarze

Czy mozarella ma być i w środku i na wierzchu? Tak wynika z przepisu. Jeśli tak to jaka ilość sera ma trafić do środka, a jaka na wierzch?

Dodaj Komentarz