Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

CIASTO
2 szklanki Kasza jęczmienna, pęczak, sucha
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
szczypta Sól biała
0,5 łyżeczki Bazylia suszona
0,5 łyżeczki Oregano
0,5 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.
6 łyżek Olej rzepakowy uniwersalny
SOS
1 łyżka Oliwa z oliwek
0,5 szklanki Przecier pomidorowy
0,5 sztuki Cebula czerwona
2 sztuki Czosnek, mały
0,5 łyżeczki Miód pszczeli
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny
0,5 łyżeczki Papryka ostra, mielona
0,5 łyżeczki Papryka słodka wędzona, mielona
0,5 łyżeczki Bazylia suszona
0,5 łyżeczki Oregano
DODATKI
180.00 Mozzarella
200.00 Cukinia zielona
1 łyżka Oliwa z oliwek
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny
0,5 sztuki Papryka czerwona
0,5 sztuki Papryka żółta
50.00 Szpinak, świeży
10 sztuk Pomidorki koktajlowe
Pizza na spodzie z kaszy jęczmiennej z warzywami

Pizza na spodzie z kaszy jęczmiennej z warzywami

Jaglana, gryczana, z komosy ryżowej.. a teraz i jęczmienna! Jak widać, nasza kreatywność nie zna granic, dlatego zapraszamy Was na kolejny eksperyment kulinarny z wykorzystaniem kaszy jęczmiennej. Pysznie, kolorowo i przede wszystkim zdrowo! ;)

  • 50 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Przygotuj spód pizzy: Piekarnik nagrzej do 220 stopni C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Kaszę jęczmienną miel w młynku do kawy na mąkę. Następnie przesyp ją do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, bazylię, oregano i wymieszaj. W drugiej misce połącz ze sobą mleko i olej. Stopniowo wlewaj mokre składniki do suchych. Ciasto zagnieć, formując z niego kulę, a następnie rozgnieć je na blaszce na kształt koła. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące zwilż dłonie wodą lub natłuść je olejem. Piecz w piekarniku przez ok. 10 minut.

KROK 2: Przygotuj sos: Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć warzywa i smaż do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj miód i przyprawy, zagotuj.

KROK 3: Dodatki: Umyte papryki pokrój w paski, a cukinię na krążki o grubości ok. 1 cm. Warzywa nasmarowane oliwą i doprawione solą oraz pieprzem wyłóż na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię grillowaną i grilluj z każdej strony przez ok. 4 minuty. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

KROK 4: Podpieczony spód wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim sos pomidorowy, wyłóż pokrojoną mozzarellę oraz przygotowane warzywa. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut.

KROK 5: Gotową pizzę podawaj udekorowaną świeżym szpinakiem.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 663 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Czosnkowe chlebki serowe z komosą ryżową
następny
Kasza jęczmienna na bakłażanowych krążkach z dodatkami

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz