Bezglutenowy chleb jaglany

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

360g Kasza jaglana, sucha 2 szklanki
180g Mąka z tapioki 1 szklanka
240g Kefir 1 szklanka
12g Miód pszczeli 1 łyżeczka
120g Woda ciepła 1/2 szklanka
5g Drożdże instant w proszku 1 łyżeczka
3g Sól himalajska, różowa szczypta
30g Masło extra 3 łyżki stołowe
40g Sezam, nasiona 4 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

391
Energia
10g
Białko
66g
Węgl.
11g
Tłuszcz
2g
Błonnik

Bezglutenowy chleb jaglany

Kuchnia:

    Miękki i wilgotny chlebek, czym różni się od swoich kupnych odpowiedników. Zdrowy, idealny dla osób, które unikają glutenu. Jasny, z lekko przypieczoną skórką skusi każdego chlebowego łakomczucha. Trzeba uważać, gdyż pomimo swej wilgotności, dość szybko wysycha.

    • 60 minut
    • Porcje 6
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Wsyp suchą kaszę jaglaną do młynka do kawy i zmiel ją na gładką, sypką mąkę. To samo zrób z tapioką.

    KROK 2: W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki: wszystkie gatunki mąki oraz sól.

    KROK 3: Kefir podgrzej lekko w garnuszku. Odlej ½ szklanki, dodaj mąkę i drożdże. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby ruszyły.

    KROK 4: W misce połącz wszystkie składniki razem: roztopione, letnie masło, mąki, ciepłą wodę, resztę kefiru i drożdże. Wyrabiaj mikserem lub łyżką dość gęste, bardzo wilgotne ciasto, pod koniec dodaj miód. Przełóż je do blaszki i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

    KROK 5: Posyp płatkami jaglanymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Najczęściej, gdy ciasto rośnie, przykryj go taką samą blaszką odwróconą do góry nogami. Tak też piecz, aby ciasto nie opadło i nie wysuszyło się za bardzo, do czego ciasta bezglutenowe mają tendencje. W połowie pieczenia posyp wierzch ciasta nasionami sezamu.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 19 918 razy, 9 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Kotleciki z kaszą jaglaną i soczewicą z nutą czarnuszki
    następny
    Pasta kanapkowa z kaszą jaglaną i makrelą

    16 Comments Ukryj Komentarze

    Witam, fajny przepis tylko proszę określić kiedy dodajemy miód – w kroku 3 i wtedy nie mąkę? A masło – w kroku 4? Co zrobić z tą odlaną 1/2 szkl.kefiru? Pozdrawiam!

    Miód dodajemy przy ostatecznym miksowaniu wszystkich składników. Roztopione, letnie masło i kefir zaś dodajemy, gdy już wyrabiamy wyrośnięty zaczyn, mieszając wszystkie składniki.:)

    Użyj tyle samo gramów mąki co kaszy w przepisie 🙂 Objętościowo będzie jej mniej, ale masa będzie taka sama.

    Przyczyn może być kilka: zbyt wysoka temperatura lub zbyt długi czas pieczenia, zbyt mało wody/kefiru lub po prostu wysoka wodochłonność mąki z tapioki.

    Brak wody w przepisie został naprawiony 🙂 Zamiast kefiru można użyć jogurt naturalny lub maślankę.

    Wpiszemy to na listę przepisów, które warto umieścić na blogu 😉 Jeżeli trafisz na jakiś sprawdzony przepis lub masz jakieś rady co do wypieku pieczywa w domu to będziemy wdzięczni za wszelkie informacje:)

    Dodaj Komentarz