Brzoskwiniowa gryczanka na mleku kokosowym

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Kasza gryczana niepalona, sucha 1/2 szklanki
12g Olej kokosowy 1 łyżka stołowa
340g Brzoskwinia 4 sztuki
230g Mleczko kokosowe 1 szklanka
260g Mleko migdałowe 2 szklanki
4g Cynamon mielony 1 łyżeczka
4g Aromat waniliowy, ekologiczny 1 łyżeczka
24g Miód pszczeli 2 łyżeczki
20g Dynia, pestki 2 łyżki stołowe
20g Słonecznik, pestki 2 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

361
Energia
8g
Białko
42g
Węgl.
19,5g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Brzoskwiniowa gryczanka na mleku kokosowym

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszne, pożywne i niezwykle zdrowe śniadanie. Warto pobudzić swoją wyobraźnię i wyczarować coś pysznego, co ucieszy dużych i małych. Smak gryki zupełnie ginie w towarzystwie mleka kokosowego i brzoskwini. Ten duet jest tu na pierwszym planie, a podprażone nasiona jedynie go potęgują i wyostrzają. Spróbujcie!

      • 35 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: W rondelku podgrzej olej kokosowy. Dodaj umyte i pokrojone w średnią kostkę brzoskwinie i gotuj do momentu, aż owoce puszczą sok (około 5-6 minut).

      KROK 2: Dodaj kaszę gryczaną i dobrze wymieszaj z brzoskwiniową masą. Dodaj mleka kokosowe i migdałowe, cynamon, miód i aromat waniliowy. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż kasza stanie się miękka i pochłonie większość płynu (około 20-25 minut).

      KROK 3: Gotową gryczankę przelej go głębokiego talerza lub miseczki. Na wierzch wyłóż świeżą pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię. Posyp podprażonymi pestkami dyni i słonecznika.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 1 833 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Kruche ciastka gryczane z błonnikiem
      następny
      Bezcukrowe batoniki z domowej granoli

      Dodaj Komentarz