Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

3 łyżki Kasza jaglana, sucha
1 łyżka Płatki owsiane górskie
3 łyżki Fasola czerwona, konserwowa
2 łyżki Kukurydza konserwowa
0,25 sztuki Cebula czerwona
2 łyżeczki Koncentrat pomidorowy
1,5 łyżki Olej rzepakowy
2 szczypty Papryka wędzona
2 szczypty Chili mielone
2 szczypty Kmin rzymski
2 szczypty Sól biała
2 szczypty Pieprz czarny
1 sztuka Bułka grahamka
2 plastry Pomidor
4 plastry Ogórek szklarniowy
2 liście Sałata masłowa
2 łyżki Ketchup

Wart. odżywcza / 100g

697
Energia
23 g
Białko
111 g
Węgl.
22 g
Tłuszcze
17 g
Błonnik
Burgery z kotletem z kaszy jaglanej

Burgery z kotletem z kaszy jaglanej

Naszła Cię nieodparta ochota na burgera? Łap pomysł na niekwestionowanego króla fast foodów w nowym, zdrowszym wydaniu. Zasmakuje nie tylko wegetarianom i weganom, ale także zagorzałym wielbicielom mięsa. Spróbuj koniecznie!

  • 35 minut
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

KROK 2: Cebulę obierz i posiekaj.

KROK 3: Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zblenduj połowę fasoli na gładką masę.

KROK 4: Nasiona słonecznika oraz płatki owsiane zmiel w młynku lub rozdrobnij w blenderze.

KROK 5: Kaszę, fasolę, kukurydzę, cebulę, nasiona, płatki, koncentrat, tłuszcz oraz przyprawy przełóż do miski i wymieszaj.

KROK 6: Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut. W połowie pieczenia odwróć kotlety na drugą stronę.

KROK 7:  Pomidora oraz ogórka umyj i pokrój na plastry.

KROK 8: Pieczywo przekrój na pół i posmaruj ketchupem. Na dolnej połówce bułki ułóż sałatę, warzywa oraz kotleta. Przykryj drugą połówką i przełóż na talerz.

Porady Tomka:

* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

** Pieczywo możesz podgrzać w opiekaczu do pieczywa lub usmażyć do zrumienienia na beztłuszczowej patelni.

Smacznego!

Ten i wiele innych inspirujących przepisów z wykorzystaniem kaszy znajdziesz w naszym nowym systemie dietetycznym: Peater.net

(Odwiedzony 712 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Pudding jaglany z musem czekoladowo-orzechowym
następny
Sałatka z kaszą gryczaną i ciecierzycą

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz