Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200g Łosoś świeży filet
1/4 szklanki Komosa ryżowa czarna
50g Cebula czerwona
1 sztuka Papryka ostra jalapeno
1/2 sztuki Awokado
1/2 sztuki Papryka czerwona
4 łyżki kolendra, świeża siekana
60ml Sok z limonki
60ml Sok z cytryny
30 ml Sok z pomarańczy
2 łyżki Sos sojowy, jasny

Wart. odżywcza / 100g

122
Energia
8,1g
Białko
8,4g
Węgl.
6,4g
Tłuszcze
1,4g
Błonnik
Ceviche z łososiem i czarną komosą ryżową

Ceviche z łososiem i czarną komosą ryżową

Przedstawiamy wam idealną propozycję przekąskową rodem z wybrzeża Ameryki Południowej i Łacińskiej. Jest pełna białka, świeża i orzeźwiająca dzięki obecności soku z cytrusów i pikantnego posmaku jalapeno, może więc też pełnić rolę kolacji. Warunkiem powodzenia tego dania jest zdobycie możliwie najświeższej ryby i przechowywanie jej w odpowiednich warunkach chłodniczych. Alternatywnie możecie użyć innych ryb morskich, np: dorsza lub labraksa. Nie musicie obawiać się spożywania surowej ryby, ponieważ macerowanie w soku z cytryny i limonki powoduje denaturację białek ryby (podobnie jak podczas gotowania). Smacznego :)

  • 45 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj komosę ryżową wg wytycznych na opakowaniu. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Rybę pozbaw skóry i ości. Pokrój ją w kosteczkę 1cm x 1cm a następnie umieść w soku z cytrusów z dodatkiem soli i pieprzu i odstaw na 30 minut do lodówki.

KROK 2. Do osobnej miseczki pokrój w drobną kosteczkę czerwoną cebulę, paprykę, awokado, paprykę jalapeno, posiekaj kolendrę. Pokrojone warzywa możesz skropić sokiem z limonki oraz sosem sojowym.

KROK 3. Odcedź łososia z cytrusowej marynaty i wymieszaj z komosą i posiekanymi dodatkami. Delektuj się orzeźwiającym smakiem świeżej ryby i chrupiących dodatków 😉

Smacznego!

(Odwiedzony 245 razy, 4 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Gryczane racuszki jabłkowe z musem porzeczkowym
następny
Komosa ryżowa z bazyliowym pesto, grillowane cukinie udekorowane granatem

Dodaj Komentarz