Sposób przygotowania:
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Przekrój cukinie wzdłuż długości na równe części. Wydrąż miazgę z wnętrza i ją wyrzuć, natnij miąższ nożem.
KROK 2: Na dużej patelni podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym wołowinę wraz z posiekaną cebulą i pokrojoną w kostkę papryką, na średnim ogniu przez około 6-8 minut lub dopóki mięso nie będzie kruche.
KROK 3: Do garnka wlej sos pomidorowy (przecier wraz z koncentratem), przesyp kaszę bulgur, wymieszaj i dopraw pieprzem. Doprowadź zawartość naczynia do wrzenia. Następnie zredukuj ogień i gotuj bez przykrycia przez około 12-15 minut lub dopóki kasza będzie miękka. Wymieszaj powstałą salsę i wyłóż ją na dna połówek cukinii.
KROK 4: Nafaszeruj cukinie składnikami z patelni i posyp je tartym serem cheddar, najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu. Ułóż łódeczki w naczyniu do pieczenia i pozostaw je w piekarniku na około 10-15 minut, aż do momentu gdy cukinie będą miękkie.
*1 porcja to cała cukinia
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Danie pyszne, lekkie. Zrobilam podwojna porcje. Milam 5 cukin. Mimo to zostalo jeszcze farszu na ok.3 sztuki dodatkowe. W piekarniku trzymalam ok.25 minut. Cukinia wyszla al’dente. Jak dla mnie idealna 😁
Danie pyszne, lekkie. Zrobilam podwojna porcje. Mialam 5 cukin. Mimo to zostalo jeszcze farszu na ok.3 sztuki dodatkowe. W piekarniku trzymalam ok.25 minut. Cukinia wyszla al’dente. Jak dla mnie idealna 😁