Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Kasza jaglana, sucha
1 sztuka Cukinia duża
szczypta Sól himalajska, różowa
1/2 łyżeczki Pieprz kolorowy
1/2 łyżeczki Pieprz cytrynowy
100g Ser Feta
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki Pieprz czarny
2 szczypty Papryka słodka wędzona
40g Orzechy włoskie
1/2 sztuki Granat
Dressing:
2 łyżki Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Ocet balsamiczny
1 łyżka Miód pszczeli
2 szczypty Sól himalajska, różowa
4 szczypty Pieprz czarny, grubomielony

Wart. odżywcza / 100g

181
Energia
6,1g
Białko
15,9g
Węgl.
11,2g
Tłuszcze
2,1g
Błonnik
Cukiniowe spaghetti z jagłą, granatem i cytrynową nutą

Cukiniowe spaghetti z jagłą, granatem i cytrynową nutą

Szybka sałatka, którą możesz zaserwować zarówno jako samodzielne danie podwieczorkowej, jak i dodatek do obiadu. Pyszny makaron cukiniowy zaskoczy Was swoją soczystością i niezwykłym smakiem. Z całą pewnością wrócicie jeszcze do tego przepisu!

  • 25 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu produktu.

KROK 2: Dobrze umytą cukinię obierz za pomocą obieraczki o odpowiednich końcówkach tak, by powstały z niej nitki przypominające makaron spaghetti. Przełóż cukiniowy makaron do miski, dodaj sól, grubomielony kolorowy pieprz oraz pieprz cytrynowy. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie połącz z ugotowana kaszą jaglaną. Zadbaj, by kasza jak najgęściej oblepiła cukiniowe paseczki. Rozdziel mieszankę na porcję i przełóż na talerze.

KROK 3: Ser feta pokrój w około 1-cm kostki. Następnie obtocz je z każdej ze stron w miksie ziołowym (połącz ze sobą zioła prowansalskie, pieprz i paprykę słodką wędzoną). Następnie wyłóż na wierzch cukinii.

KROK 4: Na beztłuszczowej patelnii podpraż połamane na drobniejsze kawałki orzechy włoskie. Posyp nimi całe danie. Na koniec dodaj ziarenka granatu.

KROK 5: Cukiniowy makaron polej dressingiem przygotowanym porzez połączenie oliwy z oliwek, octu balsamicznego, miodu, soli i pieprzu.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 036 razy, 3 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Roladki z bakłażana nadziewane słonecznikowo-ziołową kaszą jaglaną
następny
Jagodowy koktajl z nasionami chia i kaszą jaglaną

Dodaj Komentarz