Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 sztuka Bakłażan
2 łyżki Oliwa z oliwek
Twarożek:
200g Słonecznik, pestki
2 łyżki Sok z cytryny
1 ząbek Czosnek duży
do smaku Sól himalajska, różowa
3 łyżki Zimna woda
1 łyżka Miód pszczeli
100g Kasza jaglana, sucha
2 łyżki Natka pietruszki, siekana
1 łyżeczka Oregano
1 łyżeczka Bazylia suszona
1/3 sztuki Cebula czerwona
do smaku Sól himalajska, różowa
do smaku Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

Energia
Białko
Węgl.
Tłuszcze
Błonnik
Roladki z bakłażana nadziewane słonecznikowo-ziołową kaszą jaglaną

Roladki z bakłażana nadziewane słonecznikowo-ziołową kaszą jaglaną

Niestandardowa przekąska, która z całą pewnością uświetni każdą imprezę. Bowiem nie sądzę, że istnieje jakiś biesiadnik, który przeszedłby obok niej obojętnie. Zdrowa i pożywna oraz lekka zarazem będzie idealnym, dietetycznym wyborem na niejednej imprezie. Smacznego! :)

  • 30 minut + czas moczenia pestek słonecznika
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Umyty bakłażan pokrój na centymetrowej grubości plastry wzdłuż warzywa. Posyp je solą i pieprzem z obu stron. Odstaw na 5 minut, a następnie natłuść delikatnie oliwą.

KROK 2: W tym czasie nagrzej patelnię grillową i zgrilluj plastry bakłażana do momentu, aż warzywo stanie się miękkie. Po zgrillowaniu przełóż plastry z powrotem na talerz. Ostudź.

KROK 3: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną zalej dwukrotnie większą ilością wody i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut na małym ogniu. Ostudź.

KROK 4: Nadzienie:  Przepłucz nasiona słonecznika w gorącej wodzie, zalać czystą, ciepłą wodą w ilości 2 razy więcej wody, niż słonecznika, zostawić na kilka godzin. Po namoczeniu słonecznik jeszcze raz przepłucz pod bieżącą wodą, odsącz na sicie i przełóż do blendera. Dodaj do niego sól, sok z cytryny i czosnek, zimną wodę i zmiksuj na najwyższych obrotach do uzyskania, w miarę możliwości, gładkiej konsystencji.

KROK 5: W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą powstały twarożek i miód. W kolejnej misce wymieszaj ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, zioła, posiekaną w drobną kosteczkę czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, sól i pieprz.

KROK 6: Na plastrach bakłażana rozsmaruj serek zmieszany z miodem. Następnie wyłóż przygotowaną masę jaglaną tak, by pokryła cały plaster cienką warstwą. Zawijaj delikatnie bakłażan w rulon. Odłóż na talerz.

*Przed podaniem posyp rulony bakłażana podprażonymi płatkami migdałów i posiekaną natką pietruszki.
**1 rulon waży około 120g

Smacznego!

(Odwiedzony 704 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Duet bananowo – truskawkowy z kaszą gryczaną niepaloną
następny
Cukiniowe spaghetti z jagłą, granatem i cytrynową nutą

Dodaj Komentarz