Sposób przygotowania:
KROK 1: Obierz i pokrój ziemniaki na ćwiartki. Ugotuj je na półtwardo, a następnie dokładnie odcedź.
KROK 2: W międzyczasie filety z piersi kurczaka pokrój na mniejsze części i usmaż na patelni delikatnie posmarowanej olejem.
KROK 3: Umieść ziemniaki w dużym garnku, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę curry, resztę przypraw, mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Doprowadź do wrzenia, a następnie dosyp komosę ryżową i dolej 300ml gotującej się wody.
KROK 4: Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut mieszając co jakiś czas. W połowie gotowania dodaj ciecierzycę. 5 minut przed końcem gotowania dodaj szpinak i kurczaka. Dopraw do smaku.
*Przed podaniem udekoruj świeżą kolendrą.
Smacznego!
5 Comments Ukryj Komentarze
Własnie wypróbowane, wyszło obłędnie:)
Super!!! Smacznego zatem <3
Co zamiast komosty? Jaka kasza?
Możesz użyć jakiejkolwiek, ulubionej przez Ciebie kaszy. Dobrze sprawdzi się zarówno kasza jaglana, jak i orkiszowa czy owsiana. 🙂
Właśnie zjedlismy, było pyszne 🙂 facet zjadł dwie dokładki, dla córki gotowałam w oddzielnym garnku bez ostrych dodatków – również jej bardzo smakowało 🙂 użyłam kaszy bulgur, która bardzo fajnie się wkomponowała w danie (ponieważ nie mogłam znaleźć u mnie w miasteczku komosy ryżowej😒) bardzo fajny, orientalny smak i pełnowartościowy posiłek 🙂 przypisałabym to danie pod kuchnię tajską, zapisuję przepis 😀