Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Formę do chleba wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: W misce rozgnieć banany, dodaj masło orzechowe, kakao, ekstrakt z wanilii i syrop klonowy. Mieszaj do połączenia się składników.
KROK 3: Gorzką czekoladę posiekaj na małe kawałki. W drugiej misce wymieszaj ją z surową kaszą. Następnie dodaj mokre składniki i połącz wszystko za pomocą drewnianej łyżki.
KROK 4: Gotową masę przelej do foremki i piecz w piekarniku przez ok. 15-20 minut. Odstaw do ostudzenia, a następnie pokrój na podłużne batony.
Smacznego!
23 Comments Ukryj Komentarze
Sucha kasza tzn. nieugotowana, tak? Czy ona nie będzie twarda w tych batonach?
Nie będzie! Taka obróbka sprawi, że będzie lekko chrupiąca. Taka… na ząb 🙂
Niestety kasza byla za twarda. Moze trzeba dluzej piec. Ja pieklam nawet troche ponad 20min ale dalej dalo sie wyczuc twarda kasze.
Jeżeli nie do końca odpowiada Pani taka konsystencja kaszy to można ją wcześniej obgotować 🙂
A czym można zastąpić masło orzechowe? Dzieci są uczulone… Chyba że można je całkiem pominąć?
Można spróbować z tahini zamiast masła orzechowego, albo pominąć (niestety, ale może wymagać wtedy większej ilości syropu) 🙂
Te batony smakują OBŁĘDNIE! Dziękuję za ten wspaniały przepis! ♥♥♥
Mam 3 pytania:
1. Jak długo mogą leżeć w lodówce? Porcja nawet z 1 banana to dla mnie za dużo.
2. Czy można je mrozić?
3. Czy batony się udadzą bez czekolady?
Myślę, że można je trzymać w lodówce 2-3 dni. Bardziej trwałym sposobem na przechowanie batoników będzie ich zamrożenie. Jeżeli chodzi o czekoladę to jak najbardziej można ją pominąć lub zastąpić ulubionymi orzechami 😉
PROSZĘ NAPISAĆ MASŁO ORZECHOWE SŁODZONE CZY NIE? JA MAM NIESŁODZONE
WSZYSTKIE PRZEPISY WYGLĄDAJĄ SUPER APETYCZNIE,KONIECZNIE MUSZE WYPRÓBOWAĆ :))
Doroto, zachęcamy do wybierania masła orzechowego 100% – bez dodatków 🙂
U mnie w lodówce leżą 6 dni i są pyszne
Rewelacyjny przepis Pieklam nieco ponad 20 minut. A po wyłączeniu piekarnika chwile jeszcze potrzymalam. Smakuje czekoladą, kasza chrupie, ale nie jest surowa. Dziękuję za przepis.
Bardzo nam miło, że Pani smakuje 🙂 Zachęcamy do testowania innych przepisów.
Witam czy syrop jest konieczny? Nie mogę go spożywać, czy pominąć ( w końcu banany dają słodycz) czy może zastąpić go ksylitolem?
Dzień dobry, syrop klonowy najlepiej zastąpić innym słodzikiem w formie płynnej np. miodem. Może Pani również spróbować zrobić pastę z daktyli (zalać je wrzątkiem, ostawić na 10 min, a następnie zblendować) i dodać ją do masy zamiast syropu klonowego :). Oczywiście może Pani pominąć syrop klonowy w przepisie, ale batony wyjdą wtedy mało słodkie.
A co w zamian za syrop klonowy można dodać? Czy np. erytrytol? Mamy cukrzycę, więc szukam zamiennika syropu 🙁 Dziękuje
Pani Ewo, w tym przepisie najlepiej sprawdzi słodzik w formie płynnej. Może Pani spróbować zalać erytrol lub ksylitol odrobiną wrzątku (żeby go rozpuścić), a następnie dodać go do masy zamiast syropu klonowego 🙂
A czym można zastąpić syrop? Ksylitol sprawdzi się w tym wypadku? Ze względu na dietę z niskim IG odpada u mnie miód.
W tym przepisie najlepiej sprawdzi się słodzik w formie płynnej. Jeżeli takiego Pani nie posiada to proszę zalać ksylitol wrzątkiem, aby go rozpuścić, a następnie dodać do masy zamiast syropu klonowego 🙂
Są świetne, robię już 3 raz, biorę do pracy
Bardzo nam miło, że nasz przepis tak przypadł do gustu 🙂
Uzależniłam się od tych batonów , na przemian dodaje suszone owoce , orzechy pycha
Obłędne! Dziękuję za przepis. Już sama surowa masa była dla mnie kosmicznym doznaniem 💫