• Strona domowa
  • Jaglane naleśniki z bazyliowo-miętowym serkiem tofu

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Ciasto naleśnikowe:
90g Kasza jaglana, sucha
230ml Mleko migdałowe
80g Mąka kukurydziana
2 łyżki Siemię lniane zmielone
1 łyżeczka Bazylia suszona
3 łyżki Olej rzepakowy uniwersalny
Nadzienie:
200g Serek tofu
3 łyżki Mleko migdałowe
2 łyżki Sok z cytryny
3 sztuki Rzodkiewka
10g Bazylia, świeże liście
10g Mięta świeża
1 ząbek Czosnek duży
3 plastry Pomidor suszony
6 sztuk Oliwki czarne, marynowane
do smaku Sól himalajska, różowa
do smaki Pieprz czarny
2 łyżki Koperek

Wart. odżywcza / 100g

115
Energia
9,5g
Białko
11,3g
Węgl.
3,8g
Tłuszcze
0,7g
Błonnik
Jaglane naleśniki z bazyliowo-miętowym serkiem tofu

Jaglane naleśniki z bazyliowo-miętowym serkiem tofu

Naleśniki w zupełnie nowej odsłonie. Z przepisu ucieszą się szczególnie bezglutenowcy, a także diabetycy. Danie to nie tylko nie zawiera glutenu, ale także cechuje się niskim indeksem glikemicznym, zatem w diecie odchudzającej idealne! Smacznego! :)

  • 30 minut
  • Porcje 2
  • Średni

Sposób przygotowania:

CIASTO NALEŚNIKOWE:

KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu zamieszonego na opakowaniu.

KROK 2: Ostudzoną kaszę zmiksuj z mlekiem migdałowym, suszoną bazylią, skrobią kukurydzianą, olejem i zmielonym siemieniem lnianym. Masa powinna być bardzo gładka, dość płynna, ale gęściejsza nieco od “zwykłej” naleśnikowej.

KROK 3: Na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną patelnię wlej porcję ciasta i smaż naleśnika z obu stron. Analogicznie postępuj z resztą ciasta.

NADZIENIE:

KROK 1: Tofu dokładnie pokrusz w dłoniach na małe strzępki, bądź ugnieć widelcem. Rozmieszaj go z mlekiem migdałowym. Dodaj sok z cytryny, rzodkiewkę, porwaną na drobniejsze kawałki, świeżą bazylię, miętę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksuj przy użyciu blendera. Jeśli masa okaże się za gęsta, dolej odrobinę mleka. Dodaj pokrojone suszone pomidory i czarne oliwki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

KROK 2: Gotowe naleśniki posmaruj serkiem bazyliowo-miętowym i zwiń w rulon. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Smacznego!

 

(Odwiedzony 1 430 razy, 10 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Jaglano-ryżowe pierogi z wiśniami
następny
Komosowy shake pełen orzechów laskowych

One Comment Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz