Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Komosę ryżową przepłucz kilkakrotnie wodą w celu pozbycia się goryczki. Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmaż komosę, aż lekko zbrązowieje. Wlej wodę i gotuj przez ok. 15 minut. Następnie ustaw minimalny płomień i pozostaw na nim komosę na ok. 5 minut w celu całkowitego odparowania wody. Pamiętaj o kilkakrotnym jej przemieszaniu.
KROK 2: W miseczce wymieszaj jajka z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, proszkiem do pieczenia, oregano, bazylią, solą oraz pieprzem.
KROK 3: Ostudzoną komosę przełóż do drugiej miski i wymieszaj z tartą mozzarellą. Następnie dodaj masę jajeczną i połącz składniki.
KROK 4: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na niej masę za pomocą dłoni, na kształt kwadratu. Piecz w piekarniku przez ok. 15 – 20 minut. Następnie otwórz piekarnik, posyp wierzch „chlebka” tartą mozzarellą, suszoną bazylią i zapiekaj kolejne 5 minut.
KROK 5: Ostudzony „chlebek” pokrój w podłużne paski i serwuj ulubionym dipem.
Smacznego!
One Comment Ukryj Komentarze
Czy mozarella ma być i w środku i na wierzchu? Tak wynika z przepisu. Jeśli tak to jaka ilość sera ma trafić do środka, a jaka na wierzch?