Sposób przygotowania:
KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak w lekko osolonej wodzie. Posiekaj w drobną kostkę kapustę, cebulę w kostkę, czosnek i botwinę.
KROK 2. Przygotuj sos. W małym rondlu podsmaż cebulę i czosnek do miękkości. Odłóż połowę przysmażonej cebuli z czosnkiem do mięsa a do reszty dodaj pomidory, trochę wody, sól, pieprz. Gotuj 10 minut, następnie zblenduj na gładki sos, możesz zabielić. Włącz piekarnik i ustaw na 17o*C z pieczeniem z góry i dołu.
KROK 3. Do mięsa mielonego dodaj posiekaną kapustę, botwinę, ugotowaną kaszę, odłożoną w poprzednim kroku podsmażoną cebulę i czosnek. Przypraw solą i pieprzem, dodaj 1 jajo. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
KROK 4. Formuj podłużne kotleciki o wadze ok 100g, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż „gołąbki” do nagrzanego piekarnika, piecz 25 min. Danie można również przygotować w parowarze lub po prostu ugotować.
Po upieczeniu, możesz włożyć gołąbki do sosu i jeszcze chwilę całość podgotować.