Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

140g Kasza jęczmienna, pęczak ugotowana
500g Mięso mielone wieprzowe może tez być wołowo-wieprzowe
90g Młoda kapusta
60g Botwina
1 duża lub 2 mniejsze Cebula
5 ząbków Czosnek duży
1 szt Jaja kurze surowe
400g Pomidory krojone w puszce
2 łyzki Olej rzepakowy uniwersalny
1 łyżeczka Sól biała
szczypta Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

98
Energia
8,3g
Białko
7,1g
Węgl.
4,5g
Tłuszcze
0,9g
Błonnik
Gołąbki „bez zawijania” z młodą kapustą, botwiną i pęczakiem

Gołąbki „bez zawijania” z młodą kapustą, botwiną i pęczakiem

Mamy dla was ciekawą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Wykorzystujemy w niej to co obecnie jest najsmaczniejsze czyli botwina i młoda kapusta. Nie zapomnieliśmy też o kaszy - w naszej wersji jest pęczak ale równie smacznie będzie też z gryczaną lub jaglaną. Danie wymaga sporo czasu, ale warto go poświęcić na przygotowanie. Sprawdźcie koniecznie!

  • 60 min
  • Porcje 5
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak w lekko osolonej wodzie. Posiekaj w drobną kostkę kapustę, cebulę w kostkę, czosnek i botwinę.

KROK 2. Przygotuj sos. W małym rondlu podsmaż cebulę i czosnek do miękkości. Odłóż połowę przysmażonej cebuli z czosnkiem do mięsa a do reszty dodaj pomidory, trochę wody, sól, pieprz. Gotuj 10 minut, następnie zblenduj na gładki sos, możesz zabielić. Włącz piekarnik i ustaw na 17o*C z pieczeniem z góry i dołu.

KROK 3. Do mięsa mielonego dodaj posiekaną kapustę, botwinę, ugotowaną kaszę, odłożoną w poprzednim kroku podsmażoną cebulę i czosnek. Przypraw solą i pieprzem, dodaj 1 jajo. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

KROK 4. Formuj podłużne kotleciki o wadze ok 100g, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż “gołąbki” do nagrzanego piekarnika, piecz 25 min. Danie można również przygotować w parowarze lub po prostu ugotować.

Po upieczeniu, możesz włożyć gołąbki do sosu i jeszcze chwilę całość podgotować.

(Odwiedzony 2 300 razy, 17 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Sałatka z młodych buraków, ogórka małosolnego, pęczaku i fety
następny
Pęczak z botwiną, szparagami i fetą

Dodaj Komentarz