Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Kasza jęczmienna, pęczak sucha
70g Ogórki małosolne
80g Ser Feta
100g Młode buraczki
3 łyżki Szczypior siekany
3 łyżki Natka pietruszki, siekana
3 łyżki kolendra, świeża siekana
1 łyżeczka Miód pszczeli
1 łyżka Sok z limonki

Wart. odżywcza / 100g

120
Energia
5,9g
Białko
17g
Węgl.
3,9g
Tłuszcze
2g
Błonnik
Sałatka z młodych buraków, ogórka małosolnego, pęczaku i fety

Sałatka z młodych buraków, ogórka małosolnego, pęczaku i fety

Nie znamy osób, które nie lubią ogórków małosolnych. A czy próbowaliście łączyć je z buraczkami, kaszą i fetą? Nie? To koniecznie sprawdźcie jak smakuje ta fuzja słodyczy buraków, delikatnej, charakterystycznej kwasowości ogórków i słony smak fety. Jeśli nie odpowiada wam kasza jęczmienna, z powodzeniem możecie zastąpić ją każdą inną. Obiecujemy, że się nie zawiedziecie :) Smacznego

  • 90 min
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak. Buraczki zawiń w folię aluminiową, piecz w temp 180*C. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości buraków więc musisz co jakiś czas sprawdzać wykałaczką lub widelcem ich twardość.

KROK 2. Pokrój w drobną kostkę, ogórka i buraczki. Posiekaj natkę, kolendrę i szczypior.

KROK 3. W oddzielnej miseczce wymieszaj sok z limonki, miód, czosnek i oliwę.

KROK 4. Wymieszaj w misce posiekane warzywa i zieleninę, ugotowany pęczak, dodaj pokruszoną fetę. Polej przygotowanym w poprzednim kroku dressingiem.

(Odwiedzony 3 012 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Gryczane ciasteczka z gorzką czekoladą i porzeczkami
następny
Gołąbki „bez zawijania” z młodą kapustą, botwiną i pęczakiem

Dodaj Komentarz