Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

216
Energia
4g
Białko
25g
Węgl.
13g
Tłuszcze
2g
Błonnik
Gryczane ciasteczka z gorzką czekoladą i porzeczkami

Gryczane ciasteczka z gorzką czekoladą i porzeczkami

Niezwykle smaczne i delikatne ciasteczka, które już swoim zapachem wydobywającym się podczas pieczenia, przyciągną ciekawskie oczy najmłodszych przed szybę piekarnika. Ciasteczka te stanowią idealny wręcz sposób na przemycenie gryki do menu najmłodszych. Z całą pewnością i Ci nieco starsi nie będą mieli nic przeciwko jej obecności w ich diecie ;-) Najlepiej zastosujcie czekoladę 70% lub 80% kakao. Dostarczycie wtedy całe mnóstwo cennego magnezu i polifenoli. Smacznego!

  • 30 min
  • Porcje 10
  • Średni

Sposób przygotowania:

Polska jest liczącym się w świecie jednym z czołowych producentów gryki. Dlatego też śmiało można powiedzieć, że zboże to jest naszą dumą narodową. Nie tylko z tego powodu powinna stać się podstawa naszej diety. Poza jej niską ceną, jej niewątpliwą zaletą jest bardzo wysoka wartość odżywcza. Jest ona bowiem źródłem łatwo przyswajalnego białka o dużej wartości biologicznej. Zawiera takie aminokwasy egzogenne jak: lizyna, czy metionina, które nie są wytwarzane przez nasz organizm i muszą być uzupełniane wraz z dietą. Gryka naturalnie nie zawiera glutenu, z tego powodu może być bezpiecznie stosowana u osób na diecie bezglutenowej. Jeśli nie lubisz jej wyrazistego, palonego smaku, wybierz wersję białą, niepaloną. Jest równie zdrowa!

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 170st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Wyjmij z lodówki masło.

KROK 2: W młynku do kawy zmiel na mąkę kaszę gryczaną.

KROK 3: W oddzielnej misce zmiksuj ze sobą podgrzane do temperatury pokojowej (lecz nie rozpuszczone) masło z cukrem do uzyskania aksamitnej, dość puszystej masy. Następnie połącz z masą jajo a w kolejnym kroku kakao, i aromat waniliowy. Kolejnym etapem będzie dodanie mąki gryczanej, sody i proszku do pieczenia. Na koniec delikatnie dodaj porzeczki i posiekaną czekoladę. Całość dobrze wymieszaj, lekko zagniatając ciasto. Uformuj z niego średniej wielkości ciasteczka i wykładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

KROK 4: Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do lekkiego zbrązowienia powierzchni ciasteczek.

Smacznego!

 

Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę” (lubiekasze.pl) której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

(Odwiedzony 3 587 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Kuskus z bananem i cynamonem
następny
Sałatka z młodych buraków, ogórka małosolnego, pęczaku i fety

15 Comments Ukryj Komentarze

Nie próbowaliśmy ale bez cienia wątpliwości można użyć borówki amerykańskie, jagody, jagody kamczackie, poziomki, maliny.

Z tego co rozumiem jest tylko informacja o ilości kaszy do zmielenia. A ile ma być z tego mąki, jeśli mam gotową?

no i zrobilam kolejna potrawe z tego blogu i znowu niewypal.
konsystencja srednio klejaca sie, ciasteczka wyszly bardzo ciemne, borowki wypadaly z ciasta. i 15 min w piekarniku i nadal surowe (termoobieg)

Widocznie musiałaś coś zepsuć. Robiliśmy te ciasta dwukrotnie – wyszły. Mieliśmy też sygnały od innych użytkowników bloga, że są udane. Nie poddawaj się, dokładnie przeanalizuj przepis, może w końcu wyjdą 🙂 Trzymamy kciuki!

Wypróbowałam i wyszły całkiem smaczne😊 Chyba za słabo zmieliłam kaszę bo zgrzytała w zębach😁 Moje również były bardzo ciemne ale wszystkie niedoskonałości rekompensował smak porzeczek 😊

Super! Jeśli przeszkadzało Ci zgrzytanie kaszy pod zębami, zawsze możesz użyć już gotowej mąki gryczanej lub też dokładniej zmielić grykę. Cieszymy się, że smakowało 🙂 Na blogu mamy także inne pomysły na ciasteczka. Zapraszamy do wypróbowania 🙂

Dodaj Komentarz