Sposób przygotowania:
Polska jest liczącym się w świecie jednym z czołowych producentów gryki. Dlatego też śmiało można powiedzieć, że zboże to jest naszą dumą narodową. Nie tylko z tego powodu powinna stać się podstawa naszej diety. Poza jej niską ceną, jej niewątpliwą zaletą jest bardzo wysoka wartość odżywcza. Jest ona bowiem źródłem łatwo przyswajalnego białka o dużej wartości biologicznej. Zawiera takie aminokwasy egzogenne jak: lizyna, czy metionina, które nie są wytwarzane przez nasz organizm i muszą być uzupełniane wraz z dietą. Gryka naturalnie nie zawiera glutenu, z tego powodu może być bezpiecznie stosowana u osób na diecie bezglutenowej. Jeśli nie lubisz jej wyrazistego, palonego smaku, wybierz wersję białą, niepaloną. Jest równie zdrowa!
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 170st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Wyjmij z lodówki masło.
KROK 2: W młynku do kawy zmiel na mąkę kaszę gryczaną.
KROK 3: W oddzielnej misce zmiksuj ze sobą podgrzane do temperatury pokojowej (lecz nie rozpuszczone) masło z cukrem do uzyskania aksamitnej, dość puszystej masy. Następnie połącz z masą jajo a w kolejnym kroku kakao, i aromat waniliowy. Kolejnym etapem będzie dodanie mąki gryczanej, sody i proszku do pieczenia. Na koniec delikatnie dodaj porzeczki i posiekaną czekoladę. Całość dobrze wymieszaj, lekko zagniatając ciasto. Uformuj z niego średniej wielkości ciasteczka i wykładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 4: Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do lekkiego zbrązowienia powierzchni ciasteczek.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę” (lubiekasze.pl) której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
15 Comments Ukryj Komentarze
A próbowaliście z innymi owocami poza porzeczkami?
Nie próbowaliśmy ale bez cienia wątpliwości można użyć borówki amerykańskie, jagody, jagody kamczackie, poziomki, maliny.
Czym można zastąpić masło?
Możesz spróbować z olejem kokosowym
Ile dać mąki bo wykładzie nie jest o niej napisane
Marleno, jeśli się uważnie wczytasz w przepis, znajdziesz wszystkie potrzebne informacje 🙂
Z tego co rozumiem jest tylko informacja o ilości kaszy do zmielenia. A ile ma być z tego mąki, jeśli mam gotową?
Tyle samo co kaszy 🙂
no i zrobilam kolejna potrawe z tego blogu i znowu niewypal.
konsystencja srednio klejaca sie, ciasteczka wyszly bardzo ciemne, borowki wypadaly z ciasta. i 15 min w piekarniku i nadal surowe (termoobieg)
Widocznie musiałaś coś zepsuć. Robiliśmy te ciasta dwukrotnie – wyszły. Mieliśmy też sygnały od innych użytkowników bloga, że są udane. Nie poddawaj się, dokładnie przeanalizuj przepis, może w końcu wyjdą 🙂 Trzymamy kciuki!
wyjdą bez cukru? 😉
Powinny wyjść. Pamiętaj jednak, by z masła zrobić puszystą masę, by ciasteczka było odpowiedni „puchate”. 🙂
Wypróbowałam i wyszły całkiem smaczne😊 Chyba za słabo zmieliłam kaszę bo zgrzytała w zębach😁 Moje również były bardzo ciemne ale wszystkie niedoskonałości rekompensował smak porzeczek 😊
Super! Jeśli przeszkadzało Ci zgrzytanie kaszy pod zębami, zawsze możesz użyć już gotowej mąki gryczanej lub też dokładniej zmielić grykę. Cieszymy się, że smakowało 🙂 Na blogu mamy także inne pomysły na ciasteczka. Zapraszamy do wypróbowania 🙂
Co może się sprawdzić zamiast czekolady i porzeczek? Czy orzechy z żurawiną się nadadzą?