Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
KROK 2: Soczewicę przelej wrzątkiem, następnie gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Odcedź i wymieszaj ze słodką i ostra papryką oraz kurkumą.
KROK 3: Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
KROK 4: Cebulę obierz i posiekaj. Por oraz pieczarki umyj, obierz i pokrój. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
KROK 5: Wytnij głąb ze środka kapusty (od dolnej strony), następnie włóż ją do dużego garnka z wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu. Przewróć kapustę na drugą stronę i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Następnie ją odcedź, ostudź i oddziel liście.
KROK 6: Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę. Następnie dodaj por, pieczarki, marchewkę, pomidory suszone i smaż przez około 10 minut. Dodaj sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki.
KROK 7: Ostudzone warzywa wymieszaj z kaszą, soczewicą oraz jajkiem. Nakładaj podłużne porcje farszu na liście. Najpierw załóż liść na farsz z jednej strony, później złóż boki do środka, następnie zwiń jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia.
KROK 8: Garnek o szerokim dnie wyłóż pozostałymi (np. porwanymi) liśćmi kapusty. Układaj na nich przygotowane gołąbki i zalej gorącą wodą. Całość gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
KROK 9: Pozostały po gotowaniu gołąbków wywar przelej do innego garnka. Dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, oregano, zioła prowansalskie oraz mąkę uprzednio rozmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Po zagotowaniu gotuj jeszcze przez około 5 minut bez przykrycia.
KROK 10: Gotowe gołąbki przełóż na talerz i polej sosem.
Smacznego!
Ten i wiele innych inspirujących przepisów z wykorzystaniem kaszy znajdziesz w naszym nowym systemie dietetycznym: Peater.net