Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

2 sztuki Jaja kurze surowe
6 łyżek Kasza gryczana, sucha 72g
4 łyżki Soczewica czerwona, nasiona suche 60g
6 plastrów Pomidor suszony 30g
1 sztuka Cebula
1 sztuka Por
2 sztuki Marchew
8 sztuk Pieczarki
6 liści Kapusta biała
2 łyżki Natka pietruszki, siekana
2 łyżki Olej rzepakowy
2 szklanki Przecier pomidorowy
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
2 łyżki Mąka pszenna, pełnoziarnista
2 szczypty Oregano
2 szczypty Zioła prowansalskie
2 szczypty Papryka słodka, mielona
2 szczypty Papryka ostra, mielona
2 szczypty Kurkuma
2 szczypty Sól biała
2 szczypty Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

465
Energia
26 g
Białko
76 g
Węgl.
13 g
Tłuszcze
17 g
Błonnik
Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą

Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą

Soczewica to świetny zamiennik mięsa, dodawany do wielu popularnych dań wege np. pierogów, gulaszu czy pasztecików. Tym razem postanowiliśmy wykorzystać ją do gryczanych gołąbków i zrobić tradycyjną potrawę w nieco zdrowszym wydaniu :) Smacznego!

  • 70 minut
  • Porcje 3
  • Trudny

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

KROK 2: Soczewicę przelej wrzątkiem, następnie gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Odcedź i wymieszaj ze słodką i ostra papryką oraz kurkumą.

KROK 3: Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.

KROK 4: Cebulę obierz i posiekaj. Por oraz pieczarki umyj, obierz i pokrój. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce.

KROK 5: Wytnij głąb ze środka kapusty (od dolnej strony), następnie włóż ją do dużego garnka z wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu. Przewróć kapustę na drugą stronę i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Następnie ją odcedź, ostudź i oddziel liście.

KROK 6: Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę. Następnie dodaj por, pieczarki, marchewkę, pomidory suszone i smaż przez około 10 minut. Dodaj sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki.

KROK 7: Ostudzone warzywa wymieszaj z kaszą, soczewicą oraz jajkiem. Nakładaj podłużne porcje farszu na liście. Najpierw załóż liść na farsz z jednej strony, później złóż boki do środka, następnie zwiń jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia.

KROK 8: Garnek o szerokim dnie wyłóż pozostałymi (np. porwanymi) liśćmi kapusty. Układaj na nich przygotowane gołąbki i zalej gorącą wodą. Całość gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.

KROK 9: Pozostały po gotowaniu gołąbków wywar przelej do innego garnka. Dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, oregano, zioła prowansalskie oraz mąkę uprzednio rozmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Po zagotowaniu gotuj jeszcze przez około 5 minut bez przykrycia.

KROK 10: Gotowe gołąbki przełóż na talerz i polej sosem.

Smacznego!

Ten i wiele innych inspirujących przepisów z wykorzystaniem kaszy znajdziesz w naszym nowym systemie dietetycznym: Peater.net

(Odwiedzony 1 263 razy, 3 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Smoothie jaglane z bananem i pomarańczą
następny
Placki z kaszy jaglanej i nori

Dodaj Komentarz